söndag 21 oktober 2012

Japansk kvinnoförnedring



Tehus, Geishahus, i Sverige har vi ett annat namn för sådana hus,
En Geishas memoarer är en sann berättelse om hur Sayuri som barn såldes till ett geishahus för att läras upp i sång och dans som det hette. Hennes mamma var död och pappan var för gammal att ta hand om henne och hennes syster.
Men det var mer än att lära sig sjunga och dansa för att behaga männen, naturligtvis de rika männen.
Hennes syster lyckades rymma men Sayuri blev kvar.
En berättelse om hur kvinnans värde räknades i pengar, behandlingen av de unga flickorna var vidrigt. Åren är från 1929 och till efter kriget.
Arthur Golden har skrivit denna bok efter att ha intervjuat och spelat in Sayuris berättelse.

lördag 13 oktober 2012

Donna Leon och Venedig

 



Återigen en underbar skildring av miljöerna i Venedig. Återigen en spännande läs- eller hörupplevelse om hur kommissarie Brunetti löser en mordgåta. Denna gång är det en advokat och hans mer eller mindre skumma vänner som hittas mördade. Handlingen är laddad och handlar om kvinnohandel med kopplingar till Serbien.
Ljuvligt att höra om Venedigs "kommunaltrafik", gondolerna, Brunetti tar alltid linje 1 hem till sin bostad. Om han föredrar att gå blir det över Rialtobron. En riktig 10-poängsbok.

söndag 7 oktober 2012

Stolt Västernorrlänning


Kvällens partiledardebatt vanns klart av Socialdemokraterna. Och vilken partiledare vi har, en arbetargrabb från Kramfors och senare svetsare på Hägglunds i Örnsköldsvik.
Han engagerade sig fackligt och blev Metalls företrädare, och nu partiledare för Sveriges största parti. Jag är stolt, mycket stolt. Men... en sak han har fel vad gäller ishockey han håller på elitseriens sämsta lag. MoDo. Känslan säger mig att han kommer att ändra sig.

lördag 6 oktober 2012

Kvällens vinnare



Mattia Lever sjöng inte denna fina sång ikväll, men han är programmets vinnare. Vilken kille, vilken röst. Han kommer att gå långt i sin sångkarriär

Nesser och Barbarotti

 


En av de bästa Nesserböcker jag har läst. Styckerskan från lilla Burma. Titeln är kanske lite dramatisk men boken är kanonbra.
Det lär vara den sista i serien om Gunnar Barbarotti, han blir änkeman och sörjer sanslöst. Får hjälp med sorgen, både av proffs men även av sin chef som ger honom ett uppdrag som till synes är lagd till handlingarna.
Slutet gott allting gott

måndag 1 oktober 2012

Jag gillar kalas

Och speciellt barnkalas. I lördags var det 7-års kalas för finfina Oskar.
 
Vi var ganska många som kom och kalasade på god mat och dryck och god tårta
 
Musikaliska barn bjöd på underhållning till Michael Jackson-låt