onsdag 28 november 2012

Requiem i bokform




Reginald Hills bok Dödsmässa låter kriminalindentent Dalziel och kollegan Pascoe ta sig an ett fall med att dödförklara en person. Det visar sig att den personen lever och damen som tror sig vara änka ser människor runt omkring sig dö och hennes liv ställs på ända.

tisdag 27 november 2012

Manligt besök hos kvinnoklubben

Studiecirkeln om "kvinnor förr i tiden i Roslagen" fortsätter. Vid gårdagskvällens träff hade vi besök av Lennart Jansson. Han vet allt om Norrtäljes historia. Han vet allt om hur det var på dåtidens kvinnliga arbetsmarknad.
 
Kvällens damer som hade församlats var Kerstin, Marita, Christina och Marjatta och jag bakom kameran. Vi fick många tips på hur vi ska gå vidare med cirkelarbetet. Förhoppningsvis blir det någon form av utställning mot sommaren.

måndag 26 november 2012

Mariehamn dagarna två

Lördag morgon kl 07.50 kom kusin vitamin och Stene och hämtade mig i Norrtälje fvb till Kapellskär.
Där mötte Krister, Yvonne och Jocke. Fredrik, Åsa, Gustav, Oskar och Erik.
Vi åkte över till Mariehamn för att hälsa på Tobias och Essie.
bild: www.wikipedia.org
Väl ombord på Rosella blev det lite frukost och det fanns även en lekhörna för barnen.
Efter drygt två timmar var vi framme i Mariehamn och checkade in på
 
Jättefina hotellrum. Lämnade väskor och gick ut för att få i oss lite lunch. Därefter gick vi hem till Tobias och Essie och fikade och umgicks.
Gustav, Jocke och Oskar roade sig av hjärtans lust.
 
Tillbaka till hotellet och middag beställd till kl 19. Det blev långbord för 13 personer.

Tjusiga grabbar, Gustav och Oskar och

Erik, som också var min bordskavaljer. Här med paraplyglass

Söndagen ägnades åt till att "göra" Mariehamn och tittade in i de affärer som var öppna.
Kl 14.30 (finsk tid) spelade Tobias match på Islandia ishall.  IFK Mariehamns mötte Östhammar
och Mariehamn vann med 3-0.
Det var svårt att hinna med att ta bilder under matchen. Lagen var snabba och jag var sen med kameran. Men några bilder blev det. Bl a på Tobbe med nr 3 på ryggen.

En oförglömlig helg med alla Norgrens och Wennergrens.
Jag var hemma i Norrtälje igen igår kväll vid 20-tiden.

fredag 16 november 2012

2 x Michael Connelly

Nu har jag börjat lyssna på Michael Connelly, en författare som skriver om en kriminalkommissarie, Harry Bosch. Det är lite av samma "stuk" som Norske Harry Hole och Anna Holt eller Sveriges Irene Huss m fl. Gemensamt är att romanerna handlar både om deras yrkesroll och privatliv. Första boken jag lyssnade på heter Dödens stad, nej den handlar inte om Norrtälje. Handlingen står under boken, direkt hämtad från Wikipedia.
 
 



En hund kommer med ett ben till sin husse - så börjar på denna historia om Harry Bosch. Det visar sig vara benrester från en tolvårig pojke som begravts tjugofem år tidigare i grannskapets skogsparti. På grund av sitt eget mörka förflutna så bestämmer sig Harry för att ta tag i detta fall och börjar kämpa med att lösa det. Men utredningen försvåras av olika händelser, bland annat genom smygandet med förhållandet till Julia Brascher.

Den andra boken heter Räven, jag la inte märke till att det har kommit flera stycken emellan, men jag går till bibblan och lånar. Tids nog har jag lyssnat på samtliga. De är både spännande och underhållande.


Ett av Harry Bosch olösta fall började 1993, då den unga Marie Gesto oförklarligt försvann under en shoppingrunda. Enheten för försvunna personer flyttade ärendet till mordroteln efter att kammat noll och man befarade det värsta. Men även Harry gick bet, han kunde inte finna den tjugotvååriga kvinnan. Varken levande eller död.
Men tretton år senare får Bosch ett samtal från distriktsåklagaren. En man vid namn Reynard Waits är beredd att träda fram och erkänna flera mord och därigenom slippa ett dödsstraff. På Reynards "dödslista" finns ett välbekant namn: Marie Gesto.
För att kontrollera om Raynard talar sanning åtar sig Harry Bosch att undersöka fallet.

onsdag 14 november 2012

Zlatan arena


Efter kvällens match mot England är väl Zlatan arena ett bättre namn än Friends arena tycker jag.
Första matchen på nya arenan. Och vilken match, Sverige vann med 4-2 mot England.
Zlatan gjorde alla fyra målen, han gjorde det som många trodde omöjligt möjligt.



Det hördes ett och annat avundsjukt gnäll när han för sjunde gången på fotbollsgalan tog emot guldbollen. Men det finns ingen annan fotbollsspelare i världen som kan mäta sig med detta fotbollsgeni. Han är värd alla kronor han tjänar, han är värd alla guldbollar han får, det lär bli flera.

tisdag 13 november 2012

Författares dilemma


 



Lyssnat på Kerstin Ekmans bok "Grand final i skojarbranschen". Nu är det inte Kerstin Ekman som är dilemmat i boken, tvärtom, hon skriver med humor hur det kan gå till i den branschen. Mycket i boken utspelar sig i Kramfors med omnejd men mest handlar det om Lillemor Troj och en annan kvinna. Femtiotal till tvåtusental, lögn, sanning och gemenskap.

söndag 11 november 2012

Torsdag, fredag och lördag med Norgrens

Ibland är det säkert en månad mellan kusinträff och ibland går det ännu längre tid innan jag träffar Krister och Yvonne. Nu i helgen blev det lite ändring.
I torsdags mötte jag upp kusin-vitamin vid bussen. Vi tog en snabb tur runt storbyn och hon fick se den vackra lilla staden. Hemma i min lilla lägenhet, kallar den garderob ibland, umgicks vi över god mat och dryck och en trevlig dvd-film. Dags för John Blund fick Motti sova på en madrass på köksgolvet. Men av bilden att döma verkar hon trivas.
Igår kom kusinbarnet Krister med sambo Yvonne. Då fick dom äta "åslappe", dvs resterna av maten som blev över när Motti hade åkt.


Krister är en mycket omtänksam gudson. Han ska hjälpa mig att få bort mitt badkar och sätta upp en duschvägg. Bra att han kom hit och kollade hur det ser ut innan vi går till handling.

måndag 5 november 2012

Brobyggarbrödernas vidare öden



Jan Guillou fortsätter med boken Dandy berättelsen om de norska bröderna, Sverre, Lauritz och Oscar.
Den här boken fokuseras till stora delar på den bror som "inte finns" för de övriga två bröderna. På grund av att han älskar en man.
Sverre befinner sig nu med sin älskade lord i England där hans konstnärliga talanger får blomma ut.
Men som i första boken Brobyggarna drabbas också Sverre och hans älskade lord av första världskriget.
En fenomenal skildring av hur tekniken utvecklas, samtidigt som man berörs av dåtidens homofobi in absurdum.
En bokrecencent i en av de svenska dagstidningarna skrev att Guillou har dålig fantasi. Men jag vill påstå att den recencenten är grön av avund att inte ha förmåga att skriva en bok liknande denna och alla andra böcker av Jan Guillou.

fredag 2 november 2012

Norrtälje-Örnsköldsvik tur och retur

Förra fredagen tog jag Y-buss upp till Örnsköldsvik för att hälsa på syster Viveca och svåger Folke.
Jag gillar inte att åka buss men pga ekonomin och att de flesta tågen på Bothniabanan är inställda fick det bli buss.
Väl utrustad med ljudbok och bärbar cd-spelare, korsordstidningar och pennor, äntrade jag bussen kl 13.00 från Cityterminalen. Satte mig och laddade cd-spelaren (inte använd på flera år) och väntade på att Tomas Bolme skulle börja berättelsen av Jan Guillous senaste bok Dandy.
Ingenting hördes och jag började trycka på några knappar, det resulterade i att knapparna sprätte iväg på bussgolvet. Jaha, plan 2, tidningar med korsordsbilagor. Började kryssa ivrigt när pennan slutade fungera (nyinköpt) i Hudiksvall och då började det snöa. Humöret var inte på topp kan jag säga.
Nu är inte E4 upp till Norrland mest känd för sin bedårande utsikt utan tvärtom känd för den tristaste E4-vägen i Sverige. Tittade ut genom fönstret medan det fortfarande var ljust ute, viltstängsel, viltstängsel. Mao 60 mil viltstängsel. Höga Kustenbron till all ära, men mörkret hade fallit och det snöade ymnigt när bussen körde över bron.
Men fram till Ö-vik  kom jag vid 20.30 och Folke mötte mig vid busstation. Då var det säkert en decimeter snö..
Snäll syster mötte mig i dörren och hade lagat till en fantastiskt god kycklingpaj. Dagarna gick fort, vädret ställde till en del förtret, bl a blev det ingen träff med barndomsvännen Kerstin. Kyla och snö och regn gjorde vägarna oframkomliga.
En och annan utflykt blev det i alla fall, besökte mina föräldrars grav. Träffade kusin Leif med fru Carin, det var roligt. Träffade bb-kompisen Siv över en fika, det var roligt.
De fyra dagarna kan sammanfattas som trevligt och roligt.
storasyster Viveca och
 
svåger Folke
Utsikt över Örnsköldsvik, sett från Varvsberget