torsdag 27 december 2007

Satans mördare


Benazir Bhutto, mördad i Rawalpindi 2007-12-27

Nu har det hänt igen. Ytterligare en "fredsängel" har blivit mördad. Av vem är det ännu oklart, men det som är klart är att det är ett gäng ynkryggar som inte vill veta av demokrati och absolut inte en stark kvinnlig demokratisk ledare. Det som hänt i Pakistan idag är ett hårt slag mot de demokratiska krafter som kämpar för att ta över makten i landet. Ett hårt slag mot det pakistanska folket som satte sitt hopp till Benazir Bhutto för att om möjligt få leva i en drägligare tillvaro. Nu hotar i stället politiskt kaos i landet.

SvD skriver idag:

"Men det är kanske just ett politiskt sammanbrott som Bhuttos fiender vill se. Det är hittills ingen som tagit på sig ansvaret för attentatet i Rawalpindi, men misstankarna är starka om att det rör sig om islamiska extremister. Under sin valkampanj sade Bhutto att hon ville göra Pakistan till en modern och demokratisk stat – och hon har bestämt tagit avstånd från extremism av alla slag. I ett valtal i staden Lodhran på juldagen anklagade hon till och med Musharraf för att ha misslyckats med att få bukt med landets islamiska militanter – och lovade att ta till krafttag mot extremisterna, om hon blev vald."

onsdag 26 december 2007

Nu är glada julen slut slut slut


Gennaro, jag och Ewa vid fikabordet

Efter tre intensiva men roliga juldagar har jag tid att skriva lite i bloggen. Julen har varit alldeles alldeles underbar. Inte som en bal på slottet, men nästan. Tomten var snäll, han kom med tofflor, en Mp3-spelare, en bok: grammatica per studenti stranieri, cd-skivor med italienska artister, det behövs om jag ska kunna prata med blivande mågen.
Vi har också hunnit med att umgås. Nu ska Ewa och Gennaro bo i storstan några dagar.

torsdag 20 december 2007

Höjda bidrag



Jag har oxå fått julklapp från min nuvarande arbetsgivare, dock inte 12 miljoner.

Nu när sjukbidrag och a-kasseförsäkringen sänks till det minimala så höjer regeringen bidraget till de svältande i kungahuset med 12 miljoner kronor. Regeringen Reinfeldt prutar inte på anslagen till hovet. Hur kan regeringen vara så korkad att basunera ut detta, samtidigt som man kommer med ett förslag som tvingar sjukskrivna att söka jobb in absurdum. Den som inte söker annat jobb än det man har och kanske inte klarar av mister sin sjukersättning. Horribelt. Förnedrande och total avsaknad av vanligt mänskligt förnuft.

tisdag 18 december 2007

Ny valuta i sikte


Jag betalar hellre med euromynt än svenska mynt med bild av kungen

Äntligen! Ett positivt besked om euron och EU-medlemsskapet. Så här skriver DN idag:
Minskat motstånd mot euron
"Motståndet mot att byta kronan mot euron minskar bland svenska folket. Samtidigt är nu en majoritet av svenskarna för EU-medlemskapet. "
Själv är jag en ivrig påhejare för att införa euron i Sverige, kan inte riktigt förstå motståndet. Fegisar? Sverige har en bra kontrollinstans i Riksbanken men ändå är motståndet massivt. Kanske på väg att förändras. Hoppas. Jag hoppas oxå att när Mona Sahlin blir
(s)tatsminister, senast 2010 inför euron. Behövs ingen folkomröstning.

söndag 16 december 2007

I väntans tider


Ja, det kan väl kalla årets jul. Ewa och Gennaro kommer hem. Försöker att göra en jul som Ewa är van vid sen hon var liten och hennes mormor levde. Men.... det kan jag inte leva upp till har jag förstått. I går bakade jag tre sorters kakor, idag har jag gräddat rullrån, attans vad jag brände mig. Tror jag slår in rånjärnet som julklapp till Ewa så får hon ta med det till Italien. Gjort en toscakaka, varit i tvättstugan, postat julkorten, varit till Coop och köpt hyacinter. Ska börja slå in paket. Allt går så bra när jag lyssnar på O helga natt med Loa Falkman, julrock med Jerry Williams. Nu återstår bara skinkkokning, lägga in sill, göra blana och sen måste jag städa. I morgon ska jag jobba. Skööönt.

lördag 15 december 2007

Vilket mörker


Nuvarande belysning alternativt nödvändig belysning om jag inte ska ramla i ån

När jag går till jobbet på morgon är det mörkt, när jag går hem på kvällen är det mörkt. Men..
efter gångvägen från sjukhuset till Vigelsjö finns ingen belysning! Det blir till att "fickla" som det heter. Visst, ficklampan är nödvändig, går ibland där det inte är gångväg som kommunen ansvarar för. Som Norrtäljebo vill jag kunna känna mig trygg när jag är ute när det är mörkt. Det är under all kritik att det inte finns tillräcklig belysning. Som kvinna och s-kvinna kräver jag att den allena rådande i kommunen, Kjell Jansson (m) ser till att det blir upplyst på alla gångvägar. Det är inte bara till Vigelsjö som det är knappt ledsyn. Det finns områden kring Societetsparken som är lika skrämmande. Om jag inte hade ficklampan skulle jag nog ramla i ån. Hur kul är det när jag inte kan simma?? Nu har BRÅ kommit med en ny rapport som säger att upplysta gångvägar är bevisligen ett sätt att minska brottsligheten.

tisdag 11 december 2007

Första ... andra ... tredje



Foto: Kristina Sahlén
Nu har "auktions"-minister Mats Odell börjat svänga sin auktionsklubba. Först ut är Vin & Sprit. Högsta bud gäller. Trots farhågor från bl a fackföreningsrörelsen och statsvetare m fl prioriteras ideologin. Ännu en skrämmande utveckling från högerspökena i regeringen.
Enligt Mats Odell har regeringen valt en auktionsprocess för att maximera värdet på Vin & Sprit. Hur mycket pengar regeringen räknar med att få in vill Odell dock inte kommentera.

Men Odell kanske vill ha nytt jobb, och det får han med största sannolikhet efter valet 2010. Då kan han söka jobb som auktionsutropare. Han har ju vanan inne.

Lussekatter till miljöcirkeln


Så här snygga lussebullar har inte jag bakat.

I kväll när jag kom hem från jobbet. Tänk att få säga så efter så lång arbetslöshet. I alla fall så bakade jag lussekatter som jag ska ta med mig till julavslutningen på miljöcirkeln på torsdag.
Inte kommer jag att få något pris för dessa miljövänliga (men ack så fula) lussebullar.

På tal om miljön.
Om jag hade orkat skulle jag skrivit en lång blogg om klimatmötet på Bali, vad är det för gnällspikar till gubbstruttar som bara skyller ifrån sig, USA, Kina och Indien och tror att andra länder ska ta emot deras utsträckta gröna händer och göra grovjobbet. Klimatfrågan gäller alla.
Ska skriva mer om Bali-mötet när jag inte är så trött.

söndag 9 december 2007

Fatost och Blana




I kväll ringde mitt ex. Döm om min förvåning när han ville ha recept på fatost och blana. Det är norrländska läckerheter på julbordet.
Skriver recepten om det är nån som vill göra "godsakerna"

Fatost: 1 lit mjölk kokas med 2 kanelstänger i ca 1 1/2 tim på svag värme. Låt svalna och rör sen i ett uppvispat ägg och sirap "efter behag". Rör i en msk ostlöpe (finns på apoteket) och häll i en smord form. Grädda i ugn ca 1 tim.

Blana: Rör ut vispad grädde i messmör. Smaksätt med vaniljsocker.


onsdag 5 december 2007

Introduktionsdag


Entrén till Norrtälje sjukhus
Nu har jag varit på Norrtälje sjukhus, i receptionen, för mina första introduktionstimmar. Jag satt "bredvid" en av tjejerna som svarade i växeltelefonen. Det var roligt och intressant. Inte för att jag förstår hur dom bär sig åt för hålla alla anknytningar i minnet och dessutom vara trevlig!
Men det är dessa tjejer. Svårt att leva upp till. Men jag lovar att göra mitt bästa.

I morgon bitti kl 08.00 är det dags att vara på plats igen. Bäst att försöka sortera alla intryck och ta nya tag. Ipren-gubben får väl rycka in. Nu har jag ju dessutom nära till apoteket, mitt emot "repan".

tisdag 4 december 2007

Finns jultomten?


Jag slutade tro på jultomten när jag var fyra år och upptäckte att han hade min systers kängor på sig. Då fick mamma och pappa minsann höra vem dom hade lurat! Mig lurar man inte så lätt.
I går var jag på anställningsintervju på Norrtälje sjukhus. Dom behöver extrafolk att ringa till när personal är sjuk, har semester mm. Kunde väl aldrig i min fantasi tro att jag skulle få det jobbet. Men döm om min förvåning, i morse ringde en mycket trevlig dam och sa att jag kunde börja med introduktion i morgon redan. Visserligen är det ett "inringnings-jobb", kanske inte varje dag.. men eftersom jag snart är utstämplad och ska få ta del av, den av regeringen utlovade, "Jobb-och utvecklingsgarantin, (ett annat ord för socialbidrag) är jag tacksam att ha fått in en fot i arbetslivet igen.
Därför börjar jag undra: Ska jag börja tro på tomten igen?