fredag 31 oktober 2008

Kvinnoklubben om Flygskolan




På förra styrelsemötet kom vi överens om att skriva ihop en debattartikel om den nedläggningshotade Flygskolan i Norrtälje. Marita fick uppdraget, här är resultet publicerat i NT idag 31/10

Varför ska de som har störst behov alltid få minst?
I Norrtälje tätort finns två områden som vi borde stödja lite mer än andra. Det är Vigelsjö, och det är Flygfältet. Där finns en större mångfald, vilken är berikande för oss alla, men där finns också familjer med upplevelser bakom sig som vi trygga svenskar aldrig kan sätta oss in i. För alla är det en självklarhet att vad dessa familjer och deras barn behöver är en lugn, trygg miljö där man kan få möjlighet att läka fysiska och psykiska sår för att gå vidare i livet.
Hur behandlar vi då dessa människor? Jo barnen i Vigelsjö fick lämna sin skola till förmån för en fristående skola. Inga protester hjälpte, inga argument bet. Majoriteten hade bestämt sig. Någon dialog med berörda förekom inte. Nu är det Flygfältets tur. För andra gången på kort tid hotar man med nedläggning av Flygskolan. Även här verkar protester och argument lönlösa. Även här vill man inte ha någon dialog.
Flygskolan, med placering i ett invandrartätt område i lokaler som inte är helt skolanpassade, skulle kunna sägas ha sämre förutsättningar än övriga skolor i vår kommun. Ändå har man uppnått bättre resultat än många andra. Flygskolan har lyckats skapa en skola med så hög kvalitet att många elever utanför upptagningsområdet söker sig dit. En skola, som i stället för att se problem, har utnyttjat mångfalden och gjort den till en tillgång.
Vi, S-kvinnor i Norrtälje, är djupt oroade. Vi är oroade över att de grupper som behöver mest stöd får minst. Vi är oroade över att kvinnor och barn oroas i onödan på områden där kommunen ska hjälpa och inte stjälpa. Det finns inga hållbara argument för en nedläggning av Flygskolan. Inga pedagogiska och inte ens några ekonomiska. Att bygga ut två skolor för att lägga ner en fungerande skola kan knappast övertyga en orolig förälder om det kloka i beslutet.
Ta ert förnuft till fånga! Låt Flygskolan vara kvar tills vi vet hur skolan i södra delen av tätorten ska utvecklas på bästa sätt.
Norrtälje Socialdemokratiska Kvinnoklubb
Marita Jeansson
Christina Pettersson
Katarina Jansson
Marjatta Ukkonen
Monika Norstedt
Mona Forslund

tisdag 28 oktober 2008

Åter i cyberrymden



Ja, så är man uppkopplad igen efter två veckor utan dator. Vilket mörker. Datorvirus och totalpaj, men nu har "doktor" Cogson i Norrtälje gjort den frisk igen. Jag var dum nog att tro på alla antivirusprogram som dök upp på skärmen, "antivirus 2008", "antivirus 2009" och med hot om att datorn stängdes om jag inte laddade ner och betalade ca 300 kr. Bara bluff, istället så sprider dom programmen virus, det låg porrbilder på skrivbordet och en massa skräp som jag inte hade laddat ner.
Förhoppningsvis har Ewa kvar dom bilder som har försvunnit. Dessutom var hon hemma i Sverige under tiden datorn var hos doktorn så saknaden efter den uppvägdes mer än väl av hennes sällskap. Vi gjorde en del trevliga saker, var på Stadsteatern och såg Cabaret, helt fantastiskt. Vi hälsade på hennes kusin Stefan i Solna och lite annat småtrevligt. Tack Ewa för att du är så duktig på att förgylla vardagen med din närvaro.

onsdag 8 oktober 2008

Kultur är hälsa


Pythagoras industrimuseum


Roslagens museum
Igår på s-föreningsmötet var temat "Kulturvision för Norrtälje". Inbjudna var Erika Grann från Pythagoras industrimuseum och Urban Skoglund från Roslagsmuseum. Det dom hade att berätta om Norrtälje kommuns (o)intresse för kulturarvet och museerna var skrämmande.
Att kultur är hälsa kan vi väl alla vara överens om. På folkhälsoinstitutets hemsida kan man läsa om olika forskarresultat. Vi mår bättre och lever längre.
Men det är väl ointressant för den högerstyrda kommunledningen. Bröd och skådespel?