lördag 30 oktober 2010

Höststädning på Folkets Hus












Idag samlades Folkets Hus styrelsemedlemmar för en höststädning i lokalerna. Danne målade på övervåningen, Lasse såg jag klättra mot taket med målarpensel i handen. Per Åke och Janne spikade och lagade. Kerstin och jag vi plockade ur soprummet och fyllde i säckar. Ahmet åkte iväg till Görla en sväng. Det känns bra att göra en insats för folkrörelsens främsta mötesplats.

fredag 29 oktober 2010

Om nån trodde....

att jag bara skulle läsa svenska författare efter förra lördagens ovationer över deltagarna i Folkets Hus författarlördag har fel. Jag fortsätter mina italienska litteraturövningar nu med två böcker som jag har fått låna av Anette, nämligen Piccolo storie d`amore och Va dove ti porta il cuore också naturligtvis Don Camillo som vi ska redovisa för kursledaren. Det lär nog dröja några år innan jag vågar mig på Dante, Francesco Petrarca och Giovanni Bocaccio. Det är bra att ha en kursledare som har ordet "språkvård" som ledstjärna

lördag 23 oktober 2010

Författarlördag på Folkets Hus



















Kerstin välkomnade och på bilden syns också moderator Staffan Engstrand



















Erik Eriksson, min stora författarfavorit fängslade publiken med sina berättelser



















Gunilla Linn Persson berättade öppet om sitt kaotiska liv


















Sven Nordqvist berättade hur Pettsson föddes
 
 
 
















Katarina Kieri hade mycket att berätta om bl a sin barndom

Idag har jag varit kulturell. Det var författarlördag på Folkets Hus mellan 13-18 med författarna Katarina Kieri, Sven Nordqvist, Gunilla Linn Persson och Erik Eriksson. Dom två moderatorerna var Staffan Engstrand och Margaretha Levin Blekastad. Vilket innehåll! Författarna berättade om sig själva och sina liv, om sitt skrivande och varifrån dom får sin inspiration. Det var intressant att lyssna till författarnas berättelser, dels ur det verkliga livet och dels ur deras författarliv.
Sven Nordqvist har ett sommarställe på Yxlan och han berättade ödmjukt om sin barndom och uppväxt och hur han ville bli tecknare. Gunilla Linn Persson som alltid har kastanjer i fickan för att dom skyddar vid olyckor hon berättade om sin barndom, sitt kaotiska vuxenliv ute på Norröra. Om att skriva TV-serien Skärgårdsdoktorn och mycket mera. Katarina Kieri berättade om sin uppväxt i Luleå och med föräldrar som var från Tornedalen och problemet med det svenska och finska språket i skolan. Hon berättade också om sitt författarskap. Erik Eriksson avslutade dagen med att berätta sina upplevelser under Vietnamkriget, sitt arbete på SVT med bl a Studio S. Han berättade också om sin uppväxt och hur han började skriva om män som hatar kvinnor, långt före Stieg Larsson. Erik hatar verkligen män som misshandlar kvinnor. Nu lever han med sin katt i Grisslehamn och skriver för glatta livet för att hinna med så mycket som möjligt innan han dör.

söndag 17 oktober 2010

Filmtajm














Ikväll har jag varit och tittat på filmen Himlen är oskyldigt blå. En film baserad på verkligheten och Fleming Bromans eskapader i Sandhamn på 70-talet. Peter Dalle i rollen som Fleming Broman är lysande, Bill Skarsgård som Martin är lysande. Hela filmen är lysande.

tisdag 5 oktober 2010

Droppen dripp och droppen drapp










Ikväll när jag hade kommit hem från italienska kursen och hade fikat hörde jag ett konstigt ljud inifrån köket. Först trodde jag att det var spisen som lät, jag hade nyss stekt veg-korvar till matlådan. Men döm om min förvåning när jag kom in i köket och det droppade från taket. Det droppade ner på diskstället, diskbänken och golvet. Klockan var 22 men jag gick ändå och ringde på lgh ovanför mig. Gossen som öppnade sa att dom hade hela köksgolvet fullt med vatten. Han följde mig ner och tittade, vilket var bra om det blir tal om någon form av vattenskada.

söndag 3 oktober 2010

Kaffetanter på Folkets Hus



















Kerstin vid kaffeautomaten

Jag har jourhelg på Folkets Hus i Norrtälje. Det innebär att "rycka in" om det är någon aktivitet under helgen. Och idag var det en aktivitet. Närmare bestämt "frimärksloppis". Frimärkssamlare och utställare var församlade i a-salen. Jag och Kerstin skötte cafeterian. Mycket folk, fikasugna på både kakor och smörgåsar.

lördag 2 oktober 2010

Sov gott Martin Ljung






Martin Ljung, min favorit Rock-Fnykis, har avlidit. Han fick ett långt liv närmare bestämt 93 år. Det är inte bara Rock-Fnykis som han har roat mig med. Om jag inte minns alldeles fel tror jag att det var i radioprogrammet Frukostklubben som jag först hörde honom. Såg honom som ficktjuv i komedin Rampfeber på Vasateatern på 80-talet. Tänk alla scener han arbetat på, samarbetet med Povel Ramel i knäppupprevyerna, samarbetet med Hasse & Tage och oändligt mycket mer. Nu har hans hjärta slutat slå men jag vet att tillsammans med änglarna Povel Ramel och Tage Danielsson kommer han att trivas.
Vila i frid Martin Ljung