lördag 29 januari 2011

När man inte har gröna fingrar
















Eller över huvud taget bryr sig om dom växter man har, då ger dom naturligtvis upp och lämnar "jordelivet". För att råda bot den tragiska åsynen av näst intill tomma fönsterbrädor gick jag till Blomsterlandet och hittade en Vippjasmin, en murklocka och två stycken hemtrevnader. Murklockan kan man ha utomhus under varmare tider. Nu är det ingen risk att den jag köpte får komma ut i friska luften eftersom värmen lär väl komma lagom till midsommar och då är nog den lilla stackaren i blomsterhimlen sen länge.
Den fina blommiga duken på  köksbordet kommer från Italien, den fick jag i julklapp av Ewa, hon vill så gärna att det "blommar" hemma hos mamma. Och en blommig duk den vissnar inte.

tisdag 25 januari 2011

Idag för 104 år sedan

Agda Östlund var inte bara en av de första kvinnorna i riksdagen. Hon blev också som första kvinna vald till ledamot i lagutskottet, som representant för socialdemokraterna. Och hon var den allra första kvinnan som överhuvud taget yttrade sig i "andra kammaren" (på den tiden hade riksdagen två "kammare").




Den 25 januari 1907 krävde Socialdemokratiska Kvinnokonferensen kvinnlig rösträtt. Det gick trögt, men 1919  togs det första beslutet för allmän kvinnlig rösträtt i kommunala val och grundlagsändringen genomförs slutligen 1921.
År 1921 genomfördes dock det första valet till andra kammaren där kvinnor deltog. Av 385 riksdagsledamöter blir fem kvinnor, däribland två socialdemokratiska kvinnor. Sömmerskan och arbetarhustrun Agda Östlund blir den första kvinnan att yttra sig i riksdagen.
Det har väl hänt en hel del på 104 år men mycket finns att göra på jämställdhetsfronten.

fredag 21 januari 2011

Fredagsnöje med RaiUno

Prinsen
Programledaren
Loredana Berté
Försöker att anamma så mycket av italienska språket som möjligt innan kursen börjar, alltid fastnar det nån mening. Fredagskvällar visas ett underhållningsprogram på RaiUno som heter I raccomandati. Det är en talang som sjunger tillsammans med en kändis. Återkommande kändis är Loredana Berté, fd fru Björn Borg. Jisses vilket fruntimmer. Programledare är prins Emanuele Filiberto och Pupo. Det finns en jury i studion och det är telefonröstning. Det är många bra låtar och bra underhållning.

torsdag 20 januari 2011

Ett sätt att bryta tystnaden

Uppläsare till den här boken är författaren själv Håkan Nesser

Uppläsare till den här boken är Magdalena In de Betou
Uppläsare här är Anna Maria Käll
När Ewa och Gennaro hade åkt tillbaka till Italien blev det tyst och tomt. Saknar dom varje dag. Men för att bryta tystnaden efter två veckors sällskap finns det tack och lov ljudböcker. Idag var jag ner till biblioteket och lånade tre stycken. Men inte är uppläsarnas röster lika ljuva som Ewas.

lördag 15 januari 2011

Den som inte jobbar

"Behöver inte pengar till så mycket kläder". Det sa Maud Olofsson (C) föraktfullt i en radiointervju innan valet 2010. Och majoriteten av svenska folket applåderade och Alliansen vann valet.
Jag arbetade inte enligt försäkringskassan på GulagLantmäteriet i tre månader och kunde inte gynna kapitalismen med klädinköp. Nu jobbar jag inte förutom den timanställning jag har på sjukhuset i växeln. Men nu är det rea och jag kunde trotsa Maud Olofssons uttalande och handla två plagg med halva reaprislappen. Det må svida i själen på den människan att även vi som kämpar med jobb och praktik och följer regelverket ändå är hel och ren och ibland kan ta på oss något nyinköpt.

söndag 9 januari 2011

Traditionsenlig julgransplundring på Folkets Hus

Dagens traditionsenliga julgransplundring på Folkets Hus samlade dryga 80-talet barn med föräldrar. Folkets Hus fylldes med glada skratt (och lite gråt) och det dansades runt granen av hjärtans lust. Tomtemor Gabriella och dansledare Lenneke gjorde ett jättebra jobb. Gratis fika till alla barn och avslutningsvis kom Tomtefar med en stor säck fyll med godispåsar.

Godispåsarna klara
                                          Framdukat för kommande fikapaus

              Tomtemor Gabriella klar med dragspelet och dansledare Lenneke

                                                   Dansen kan börja
                                                  Tomten kom med godispåsarna till barnen
                                                   Tomtemor fick också en godispåse av snälle Tomten


                                                  Avslutningsvis en bild på "städpatrullen"

lördag 1 januari 2011

Nyårsafton

Jag avslutade 2010 med att bli uppassad med mat och dryck.


Gennaro och Ewa lagade mat efter konstens alla regler. Det blev en toast skagen till förrätt, därpå följde en risotto med tigerräkor och citron, huvudrätten var stekta räkor samt lax och scampi biffar på salladsbädd och efterrätten som jag lagat var en citron och lakritskaka.