söndag 26 februari 2012

Snutproblem och busarnas heder



I boken Aldrig fucka upp av Jens Lapidus händer det snabbt, en snut som får problem på jobbet och börjar med privatspaning, kanske för att lösa Palmemordet. Buset med bossarnas boss Radovan Kranjic som äger Stokholms undre värld. Legosoldaten Niklas som kommer hem till Sverige med sitt eget personliga krig. Alla blir indragna i Radovans mörka fält. Spännande och bra uppläsare är Jonas Malmsjö.

lördag 25 februari 2012

Suveränt Mikael Wiehe

                                              
                                                           Tack för att du finns Mikael Wiehe
Än en gång har jag haft glädjen att få se och lyssna till Mikael Wiehe "live". Den här gången på Rival på Mariatorget. Inför en fullsatt salong sjöng denne proggrockens nestor i två timmar, med lite politiksnack mellan låtarna. Det är bara att konstatera att Wiehe med sina snart 66 år håller än, trots att han hade halsont. Kompanjerade gjorde Krister Karlsson och Berndt Andersson med trummor, piano, munspel och dragspel.
Han sjöng både gamla och nya sånger. Tänk ändå, att texter han skrev på 70-talet om människoförtrycket, rasismen, protester mot krigen, håller fortfarande. Allt detta pågår fortfarande i världen med oförminskad hastighet.
Men jag ska erkänna att det rann tårar utmed kinden när han redan i början av konserten sjöng sin hyllningslåt till Björn Afzelius, Den jag kunde va. Då var det som om nånting fattades på scenen. Eller som Motti så klokt sa: som när Ronja rövardotter sa till SkallePer när han dog, Du fattas mig.
En fantastisk kväll som började med en middag på en restaurang på Hornsgatan (som jag glömt namnet på) och en kaffe på café Rival.
Väl på bussen hem till Norrtälje och med Mp3 spelaren i öronen toppade jag med Ave Maria med Andrea Bocelli och l´emozione non ha voce med Adriano Celentano för att få mina känslor av kvällen i rätt läge. Lyckades.

onsdag 22 februari 2012

Peter Jöback - Räddaren i Nöden LYRICS

Bästa TV-programmet på länge länge

Ikväll sändes sista avsnittet "Det blir bättre" i TV3. Det är kända personer som berättar om sina liv, sin taskiga barndom och uppväxt och trasiga familjer. Sist ut är min stora idol Peter Jöback.
Milde tid vad den grabben har varit utsatt, alkoholiserad och elak pappa, sexuellt utnyttjad av en skådespelare på Dramaten. Det var när Peter, då 11 år, hade en roll i Sound of Music.
Förbannad vare den skådespelaren.
Men trots allt har denne vackre man med en gudanådad röst klarat sig bra.

Dramat om fängelseprästen fortsätter


Under tiden maskinerna tvättar och tumlarna torkar i tvättstugan lyssnar jag till Helena von Zweigbercks bok Fly för livet. Det är fortsättningen på fängelseprästen Ingrids arbete på fängelset och hennes liv som hustru till Anders och mor till lillan.
I den här boken rymmer några interner och tar prästen som gisslan. Det blir ett gisslandrama med mycket känslor och psykiska och fysiska påfrestningar.

söndag 19 februari 2012

Mr Muscle och Europol


Vad har dom med varann att göra? Jo, Mr Muscle håller som bäst på att rengöra min  ugn och jag passar på att lyssna på sista cd:n i Viskleken av Arne Dahl. Nu handlar inte boken om leken som jag lekte när jag var barn, utan om Opcop, en ny och än så länge hemlig operativ enhet inom Europol. Det är A-gruppen, med Paul Hjelm, Kerstin Holm, Sara Svenhagen som tar de sig an Opcop.
citat från baksidan av boken: "och ger sig ut i en värld där internet, sociala media och rörlighet över landsgränser gjort den råa brottsligheten internationell. Människans girighet, korruption och längtan efter makt är densamma. "
Spännande och naturligtvis har denne fantastiske författare också med en ironisk humor även i denna bok.

torsdag 16 februari 2012

Häxkonster i modern tid



Har lyssnat på Ann Rosmans bok Själakistan. Det är kriminalpolisen i Marstrand och Trollhättan som ska lösa mord på märkliga brott. Ett lik hittas huvudlös och hennes huvud utan näsa hittar man i en trädgård på en rosställning. Ytterligare kvinnolik hittas som mördats på samma sätt.
Tillvägagångssättet liknar häxprocesserna på 1600-talet och märkliga saker utspelar sig fram till bokens slut.

tisdag 14 februari 2012

Festival della canzone

Det är Italiens motsvarighet till svenska melodifestivalen. Jag har lyssnat på några låtar och alla låter likadant. Men in på scenen kommer den störste sångaren av alla nämligen
Adriano Celentano.
Inte förstår jag mycket av vad han säger. Jag tror han pratar politik. Men jag förutsätter att han är en bättre sångare än politiker.
Tittade på svenska festivalen i lördags, ingen höjdare det heller. Jag får nog hålla mig till, barnkanalen och fåret Shaun, kunskapskanalen, och SVT24 med regionala nyheter. Usch vad jag är tråkig.

söndag 12 februari 2012

Erik 2 och Gustav 8

I går var det födelsedagskalas i dubbel bemärkelse.
Gustav har fyllt 8 år
och

Erik har fyllt 2 år. Den lille krabaten är svårfångad på bild, man måste vara snabb på avtryckaren för att hinna med. Det var presentöppning och god mat och kaffe och tårta.
En trevlig kväll med stora kusinbarn och små och stora kusinbarnbarn.
Jag tog tillfället i akt och sov över hos kusin vitamin, blev i vanlig ordning undfägnad med frukost, lunch och middag. En timmes promenad runt Vårsta i det vackra vädret var också en lisa för själen.


onsdag 8 februari 2012

Stormannen och riksgrundaren


Att dammtorka och städa undan och förbereda för en ny TV och sen grädda rullrån tillsammans med Tomas Bolme är inte fel. Nu har jag lyssnat klart på sista boken i Arn-serien, Arvet efter Arn.
Den något mer kaxige sonsonen Birger Jarl tar vid efter farfaderns död. Lagarna om kvinnofrid, hemfrid och kyrkofrid blev norm för 600 år framåt. Men många strider och blodiga krig utkämpas, huvvaligen. Men Birger Jarl är en storman och segrare och blir Stockholms grundare.

tisdag 7 februari 2012

Träbit i såsen

Idag gjorde jag iordning Blå Bands vegetariska sås Chili sin carne. Förvisso är det torra vegetabiliska ingredienser men det står ingenting om träbitar i innehållsförteckningen.
Inte trodde jag att jag skulle hitta en två centimeters liten avlång träbit i såsen. Var hungrig och lassade in pasta och sås när den lilla biten fastnade mellan tänderna. Svårtuggad sås tänkte jag och spottade ut biten. Inte vet jag hur den hade hamnat i röran men jag har tejpat fast den på originalpåsen och ska skicka iväg den till Campbell Soup Sweden AB. Ska bli spännande att höra om jag får nåt svar.

måndag 6 februari 2012

Måndagskvällarna räddade


Filip och Fredrik har kört igång en ny programserie som heter "Får vi följa med?". Dessa två genialiska profiler är bland det bästa i underhållnings-Sverige. Ikväll gick resan först till Sundsvall där de träffade Johan från Skåne som åkte upp till Sundsvall för att lägga blommor på sin förra flickväns grav och sen gå ut och dansa. Väl på dansen dit Filip och Fredrik följde med träffade dom på Pia som dagen efter anordnade ett loppis för att samla in pengar till invandrarkvinnor. Efter en kort sejour i Gävle satte dom sig på bussen till Hofors. Där träffar dom på Jimmy som ska åka till folkhögskolan.
Dom väljer slumpvis ut personer och verkar ha ett "sjätte sinne" att möta lite udda men också människor som har upplevt mycket i sitt liv, både tragik och glädje.
Tack och lov nu är mina måndagskvällar räddade i åtta veckor framåt.

söndag 5 februari 2012

Cineast

Cineast kallas den som är intresserad av bio. Snart kan jag kalla mig det. För andra söndan i rad var jag och Christina på bio, den här gången såg vi "En enkel till Antibes". En fin film om livet helt enkelt. Lite ångestframkallande blev det emellanåt. Vi har nog alla mycket som vi skulle vilja ha sagt men gömt undan.
Fantastiska skådespelare som
Sven Bertil Taube, han fick också en Guldbagge för sin roll
I filmen har han en jättemysig kompis som spelas av

Iwar Wiklander, i filmen en genomsnäll kompis som "tar hand" om George i filmen
Dan Ekborg och Malin Morgan har också framträdande roller.

lördag 4 februari 2012

Nationalsångtitel eller Internationalen


Ett uppehåll med Arn, vilket kanske inte var så lyckat. Lyssnade till Liza Marklunds bok Du gamla du fria. Sveriges nationalsång med samma namn. Jag har aldrig sjungit den sången, den finns inte i min sinnevärld. Min nationalsång är Internationalen.
Innehållet i Liza Marklunds bok är kriget i Rwanda och kärleksproblem på hemmafronten. Hon har skrivit bättre romaner enligt mitt förmenande. Men,, ok det finns vissa poänger.

torsdag 2 februari 2012

Framme i Sverige


Efter ytterligare 18,5 timme och 15 cd-skivor är jag framme i nya konungariket Sverige. Jag pratar förstås om tredje boken om Arn, Riket vid vägens slut. Efter ohyggliga strapatser med blodiga svärd, men också en innerlig kärlek mellan Cecilia Rosa och Arn. Arns son Magnus gifter sig och blir pappa till fem barn. Den äldste heter Birger och det blir han som till slut som vid sin farfars dödsbädd lovar att bygga Svea rige, men Birger som är Birger Jarl uppfattar farfaderns ord som Sverige.
Jan Guillou skriver så levande och lysande att ibland kan man tycka att man befinner sig i 1200-talet
Att lyssna till ljudböcker är ett sällskap och dessutom kan man göra lite "nytta" under tiden. Jag brukar stryka, diska och nu har jag tagit mig an garderoberna i hallen, allt medan Tomas Bolme har läst oförtrutet.
Nu återstår en bok i serien som heter Arvet efter Arn.

onsdag 1 februari 2012

Värdig Palmepristagare

Jag har totalt missat vilka som fått 2011 års Palmepris. Blev påmind ikväll när jag tittade på reprisen av Skavlan. In i studion kommer en tjusig italienare, Roberto Saviano, och han är en av pristagarna.
Jag har läst boken Gomorra, det som jag blev mest tagen av var kapitlet som handlar om "visitors". Personer som frivilligt provar om kokainet är rätt utblandat. Rätt utblandat och du får en kick, fel utblandat och du dör. Allt detta sker i Neapels kvarter. Om detta berättade han i programmet och mycket mycket mer om Camorran. Han tycker också att Sverige är storförbrukare av kokain och att det är förödande.
Stackarn han lever under ständigt dödshot och har livvakter.

Skrämselhicka

Igår kväll strax efter midnatt fick jag skrämselhicka. Då slutade internet att fungera. Jaha, Felia klippte av TV-kabeln för att ha ensamrätten till digitalTV. Då började funderingarna, ska jag skaffa mobilt bredband? Fungerar fasta telefonen? Det kan väl inte vara så att dom gör sig skyldiga till egenmäktigt förfarande och stoppar all tele-bredbandstrafik?
Men när jag startade datorn i morse för att kolla, fungerade bredbandet. Jag är beroende av datorn och telefon framför allt i mina kontakter med Ewa nu när hon har internet och fast telefoni, jag är beroende av datorn i mitt ringjobb på kvällarna och mycket mycket mer. Mot teknikens framfart går det inte att spjärna emot. Det är bara att hänga på och "gilla läget".
Nu återstår det bara inköp av en ny platt-TV.
Det ska min gudson Krister komma och hjälpa till med nästa helg.