torsdag 22 maj 2008

Högern 1918-2008




Jag får ofta frågan, hur är det möjligt att högeralliansen kan "göra på detta viset"? Det lät så bra i valrörelsen. Jag brukar svara, "läs historien, högern har alltid varit emot reformer som gynnar vanligt folk". För att förtydliga mitt svar kan jag spalta upp några viktiga reformer från år 1918-1974

1918 införs allmän rösträtt, högern var emot
1919 införs åtta timmars arbetsdag, arbetsveckan blev "bara" 48 timmar. Högern var emot.
1927 införs folkskolan för alla barn. Läroverken öppnas för alla samhällsklasser och för både pojkar och flickor. Högern var emot.
1931 införs sjukpenningen och moderskapspenningen i samband med barnafödsel. Högern var emot.
1938 införs två veckors semester. Högern var emot.
1948 införs det allmänna barnbidraget. Högern var emot.
1960 införs efter en våldsam politisk batalj, ATP, Högern gick emot förslaget.
1963 införs fyra veckors semester, Högern gick emot förslaget
1974 införs lagar om anställningstryggnet, som vanligt gick högern emot.

Det var några av de viktigaste reformerna. Det kan upprepas i all oändlighet. Det är svårt att hitta en enda för folkflertalet viktig reform som inte har motarbetats av det parti som nu kallar sig "de nya moderaterna". Vi ser nu hur högeralliansen med blixtens hastighet monterar ner välfärden som vi socialdemokrater har kämpat för sedan 1889. Det är skrämmande att år 2008 få uppleva samma bakåtsträvande högermän som bara ser till storfinansen och sig själva och ger allmosor till oss övriga.

Tänk efter, från fattig-Sverige till välståndets land har socialdemokraterna och arbetarrörelsen i stort omfördelat resurser och utvecklat vårt land. Inget av detta har kommit av sig själv.

Inga kommentarer: