onsdag 24 februari 2010

Det ska böjas i tid....


Far och son Krassman

I kväll har Norrtälje socialdemokratiska kvinnoklubb haft årsmöte. En mycket trevlig tillställning och en fantastiskt bra föredragning om sexköpslagen och "Manlighet i kris" av Krassman. Även Theodor och Engla var med, Theodor för att lära sig tidigt om mäns problem att hantera känslor och Engla som blivande kvinnoklubbist.

Kristian kom med en annan infallsvinkel än den traditionella om att sexköp är kvinnans utsatta position. Det är i allra högsta grad ett problem för det manliga släktet.
Nu när gubbarna har kommit till insikt om att det är ett stort känslomässigt problem, kanske det äntligen är en förändring på gång.

tisdag 23 februari 2010

Jag är insnöad



Ja, bildligt sagt. Men jag har också blivit insnöad på ljudböcker. Tack Norrtälje bibliotek för ett gediget utbud av dessa så åtråvärda böcker. Upptäckte när jag skulle börja läsa i en pocketbok på bussen till Stockholm att jag trodde det var en läxbok och började genast att försöka översätta till italienska med dubbla pronomen.
Just nu lyssnar jag på Den som dödar draken, av Leif GW Persson. Lagom spännande.

lördag 13 februari 2010

Till och med i Vancouver


bild: www.allehanda.se
Det har varit mycket Örnsköldsvik på sista tiden. Och i natt vid invigningen av OS fick återigen Ö-vik visa upp sig i skepnad av Peter Forsberg. Visst var det högtidligt och visst kändes det i hjärteroten att se Foppa gå först med Sveriges flagga. Nu är jag ingen sportnörd, kommer antagligen inte att titta på annat än eventuellt skidskytte.

söndag 7 februari 2010

Högerns kvinnoflört



Man kan hålla sig för skratt när man hör högerledarens tal om lågavlönade undersköterskor och kvinnliga anställda i vården. I hans, eller det kanske är fru högerledares värld är det bara inom vården det finns kvinnor med låga löner.
Lågavlönade kvinnor finns i alla yrken och inte blir dom färre av att han nu försöker att flörta med en ytterligare skattesänkning. Dom blir fler. Aldrig har någon högerregerings skattesänkningspolitik gynnat människor med låga inkomster eller människor som behöver stöd av samhället eller stöd av a-kassan. Tvärtom, dom blir fler och fler och klyftorna blir ravinartade. Det vet kvinnorna vid det här laget. Jag kan inte i min vildaste fantasi tro att Sveriges röstberättigade lågavlönade kvinnor, och dom är många, är så korkade att dom tror på falsarierna och röstar på Moderaterna på valdagen.

Nej, vi kvinnor vill ha en trygghet och välfärd för alla i samhället. Jag vågar nästa lova att dom flesta av oss vet att ytterligare skattesänkningar ger fler arbetslösa inom vården och skolan och omsorgen.

torsdag 4 februari 2010

Örnsköldsvik - kändisstad


snodde en bild från kommunens hemsida

Helt plötsligt blev Örnsköldsvik känt för många. Melodifestivalen ska visst sändas därifrån. Själv tittar jag inte på sånt strunt.

Roger Burman, radiosporten, han tycker att Vancouver liknar Örnsköldsvik.

Och i mars kommer Brolle till Örnsköldsvik. Det slår både melodifestival och Vancouverliknelse.

måndag 1 februari 2010

Från 1799 till andra världskrigets slut


bild av författaren finns på www.ordupplaget.se
Så långt sträcker sig Erik Erikssons böcker om en släktkrönika från Grisslehamn. Jag har läst tre av böckerna och lyssnat på den fjärde. Det är en fantastisk skildring av framförallt starka kvinnor, men också en del karlar får finnas med. Från "Det brinnande havet", "Den blå stranden", "Den sista stormen" och "De svarta molnens tid". Nu hoppas jag naturligtvis att det blir flera böcker om Gerda Nygren.

Jag hade själv nöjet att lyssna på författaren i fjol på kvinnodagen.