måndag 15 oktober 2007

Allemansrätten


foto: Göran Ekström

Nu har det skett ännu en olycka med en stackars försvarslös björn inblandad.
Sluta jaga vilda djur. Det är min uppmaning till jägarförbundet. Ger man sig ut i skogen med hund och gevär får man faktiskt stå för konsekvenserna. Stanna hemma. Allemansrätten gäller för alla, människor och djur. Jägarna har ju med sig sina hundar i skogen.
Naturvårdsverket skriver på sin hemsida:
I Sverige har alla rätt att vara i naturen. Vi kallar det allemansrätten. Allemansrätten är en förmån som inte finns i många andra länder. Man kan också se den som en stor frihet. Men vår frihet får inte bli till ofrihet för andra. Allemansrätten kräver ansvar och gott omdöme. Vi får inte skada natur och djurliv, och vi måste visa hänsyn mot markägare och mot andra människor ute i naturen. Allemansrätten kan sammanfattas i orden Inte störa – inte förstöra.
Att olyckor sker med björnar inblandade är ovanligt. Naturligtvis är det något som skrämmer nallen i hans för honom självskrivna rätt att bo och leva. Men så kommer det blodtörstiga jägare med hundar som stör. Inte underligt alls att björnen går till attack. Vem försvarar inte sitt revir?
Följande situationer anger Skandinaviska björnforskningprojektet som speciellt farliga:
Möte med en skadad björn
Att hamna mellan en hona och hennes unge
Möte med en björn som försvarar sitt byte
Möte med en björn som just ska gå eller är i sitt ide
Möte med en björn som provocerats av en hund vilket gjort den aggressiv.

Naturligtvis är det någon eller flera av dessa 5 situationer som har medverkat till björnens angrepp. Inte underligt att den nallen gick till attack.

Inga kommentarer: