fredag 5 oktober 2007

Idrotten fostrar?


Polisens försök att "fostra" aik-supportrar. Foto: Yngve Sjöman

Till vad, kan man undra. Idag när jag läser tidningarna och lyssnar på nyheterna kan jag läsa och höra: Marion Jones erkänner doping. Hon är idrottsutövare.
AIK-supportrar spårar ur efter AIK:s förlustmatch mot Hapoel Tel Aviv och går till attack mot polisen som blir tvungna att avlossa varningsskott.
Elva män anhållna misstänkta för våldsamt upplopp efter Helsingborgs IF:s segermatch hemma mot holländska Heerenveen. Detta är idrottsanhängare.
Detta är bara gårdagens händelser, vad händer idag, i morgon och i framtiden? Vad ger det för signaler till ungdomarna som verkligen vill satsa på idrott?
Så här skriver ungdomsstyrelsen på sin hemsida: "19 DEC 2005 Idrotten gör ungdomar till goda samhällsmedborgare. De litar på sina medmänniskor och tycker man ska ställa upp för andra. De känner förtroende för myndigheter och vill rösta i riksdagsval. Idrott handlar ytligt sett om prestation och tävling, vi mot dom. Men idrotten erbjuder också kamratskap, social fostran och en väg in i vuxensamhället. "
Slutsats?

Inga kommentarer: