fredag 30 april 2010

Nu ska vi sjunga


Bilden har jag själv fotograferat ur albumet
Heter en sångbok som gavs ut 1943 till svenska folkskolan. Och jag som gick folkskola fick lära mig sjunga sånger som När lillan kom till jorden, Här står polisen, Kungens lilla piga och andra "pedagogiska" sånger.

Nu är det nya tider och nu sjungs nya sånger. Den sång jag tänker sjunga varje dag fram till den 19 september är Mikael Wiehes "Ta det tillbaka". Köpte cd:n idag och i den kan man läsa Wiehes tack till nuvarande regering och näringslivets undervisning hur kapitalismen fungerar utan demokratisk styrning och totala okänslighet och oförståelse för folkflertalets villkor och behov. Det är bara att stämma in i det tacket.

Här är texten:

"Vi fattade inget, vi stod där som fån, medan tjuvarna snodde allt dom kom åt. Vi trodde vi drömde dom trodde vi sov. Och nu ska vi ta det tillbaks.
Dom beröva oss allt som vi sparat ihop, a-kassa, sjukpenning, lön och pension. Sen bjöd dom ut det till spekulation. Och nu ska vi ta det tillbaks.
Refräng: Tillbaka, tillbaka, nu ska vi ta det tillbaka. Friheten ger dom oss aldrig. Friheten måste vi ta. Tillbaka, tillbaka, allt som var vårt ska vi ha. Inget är nånsin förlorat Nu ska vi ta det tillbaks.
Dom tog våra löner, dom tog våra jobb, dom tog våra drömmar och släckte vårt hopp. Dom raserade allt som vi hade byggt opp. Och nu ska vi ta det tillbaks. Dom tog våra skolor, våra sjukhus och tåg. Dom tog våra tankar, förgifta vårt språk. Dom tog ifrån oss vår stolthet och det land som var vårt. Och nu ska vi ta det tillbaks.
Refr: tillbaka, tillbaka
Dom sålde vår välfärd och vår solidaritet, dom sålde vår rättvisa och vår jämlikhet, dom sålde vår känsla för rätt eller fel. Och nu ska vi ta det tillbaks. Dom tog och tog över gator och torg, dom köpte vår glädje och sålde vår sorg. Dom byggde ett samhälle iskallt och hårt. Och nu ska vi ta det tillbaks.
Refr: tillbaka, tillbaka
Sen gav dom oss fattigdom klyftor och gap, tiggare, hemlösa missmod och hat, ensamhet, hopplöshet, brist på ansvar. Och nu ska vi ta det tillbaks. Kan dom ta från oss kan vi ta från dom. fram och tillbaks är precis lika långt. Livet var det som det handlade om. Och nu ska vi ta det tillbaks.
Refr: tillbaka, tillbaka.....


Sjung av hjärtans lust, det ska jag i alla fall

1 kommentar:

Ewa sa...

Morgondagens (1 maj) kampsang!?! Jag tankte sjunga internationalen och andra arbetarsang-parlor medan jag hjalper svarmor att stada ur hennes garderober... Hade hellre demonstrerat i Stockholm!