fredag 30 januari 2009

Mänsklighetens livmoder




Det är betydelsen av namnet Ewa. Det var inte så vi tänkte på när vi valde namn till henne, snarare brist på fantasi. Lätt att säga, lätt att skriva. Och... lätt att brodera. I går kväll skulle jag brodera de sista stygnen på bröllopskudden, nämligen datum och namn. Det var inte så lätt som jag trodde, den blivande brudgummen har sju bokstäver i namnet och den blivande bruden bara ynka tre. Hon ville se en bild och godkänna. Endera blir det "gör om och gör rätt" - som Laura brukar säga eller godkänt.

fredag 23 januari 2009

Klick


bild: http://www.matton.se/

Jag är en kupongfreak. Och när Medmera- tidningen kommer frossar jag verkligen. Fram med saxen och klipp klipp. Nu var det en helsida med aftonbladet-bilagor-kuponger. Köp Aftonbladet och du får bilagan mot kupong. Halkade mig iväg till coop för att göra mig av med första kupongen mot en bilaga som heter Klick. Har aldrig köpt den eller läst den tidigare, nu har jag gjort det två gånger, första och sista. Det är i alla fall ingen bilaga för snart 60-åriga tanter. Vad sägs om att läsa om Tilde de Paulas ensamhet och hennes helande gråt och hennes bekymmer med män. Eller om att David har lämnat Viktoria.
Jag gråter också ibland, av förtvivlan över det helvete som råder i Palestina, jag grät av glädje när jag såg Barack Obama svära presidenteden.
Nu är nästan beredd att gråta över mig själv som är så korkad och lättlurad av gratiskuponger .
Ska slänga dom som blev över.

Ett sätt att fördriva tiden



Ibland har jag ganska långtråkigt. För att fördriva tiden brukar jag handarbeta. Just nu broderar jag en gardin till min syster. Hon ska ha den i sommarstugan i Landsjö. Ewa var lite nyfiken på mönstret. Eftersom jag måste träna på min kamera så gjorde jag ett försök att fota av, nu Ewa får du se hur mosters gardin kommer att se ut.

tisdag 20 januari 2009

Att jag skulle få uppleva detta


bild: http://www.cnn.com/

CNN kl 18.00 (svensk tid)
Ett historiskt ögonblick. Barack Obama svär presidenteden och håller ett salvelsefullt tal till folket. Att få höra en amerikansk president prata om framtiden, om fred och frihet ger mig hopp om mänskligheten. Min dröm om en färgad president under min livstid har blivit uppfylld.
Han ger mig också:
hopp om att människor i världen kanske inte är allt igenom ruttna krigsherrar och svin
hopp om att "förändringarnas" Amerika skall ge eko i övriga världen.
hopp om att den färgade befolkningen i Amerika får samma rättigheter som den vita befolkningen.


Så här säger Obama bl a
"On this day, we gather because we have chosen hope over fear, unity of purpose over conflict and discord."
"And so to all other peoples and governments who are watching today, from the grandest capitals to the small village where my father was born: Know that America is a friend of each nation and every man, woman and child who seeks a future of peace and dignity, and that we are ready to lead once more."

Jag tror på karln, och jag vet att Martin Luther King ler och applåderar i sin himmel. Han hade den drömmen 1963, men den krossades 1968 av en galning.


Må inte Obama gå samma öde till mötes.

torsdag 15 januari 2009

Stort S som i Socialdemokraterna

Idag börjar nya skrivregler att gälla. Nu ska de politiska partierna skrivas med stor bokstav. Istället för socialdemokraterna blir det Socialdemokraterna osv. Normalt brukar jag följa nya regler men nu blir det undantag när det gäller kd.
Det spelar ingen roll hur små eller stora dom bokstäverna ser ut , det homofoba och bakåtsträvande partiet har redan slutat synas. Tack och lov.

onsdag 14 januari 2009

Vinst & Förlust


bild: www.kombilotteriet.se

Känns futtigt att blogga om en liten vinst i kombilotteriet när Mellanöstern brinner och Palestinierna bombas sönder och samman av Israel. Det finns nog en särskild plats i helvetet för Israelerna också.

Jag fick faktiskt en vinst häromdagen. Det var badlakan och handduk. Eftersom Ewa har aviserat flyttning till en ort med mycket bad och sol hamnar väl vinsten i Ischia.

söndag 11 januari 2009

Julgransplundring på Folkets Hus



Idag har jag varit på julgransplundring. En himla massa år sen sist. Folkets Hus i Norrtälje ordnade en trevlig tillställning för både barn och vuxna. Dans kring granen med tomtemor som spelade dragspel, sen kom tomtefar med de efterlängtade godispåsarna till alla barnen. 57 barn med mammor och pappor och mormödrar och farmödrar hade mött upp till dagens evenemang.

Jag passade på att testa kameran på egen hand, genast började det blinka "batteriet slut", nu har jag laddat in bilderna och förhoppningsvis blir kameran oxå uppladdad.

lördag 10 januari 2009

En flykt undan helvetesbilderna



Vet inte om jag orkar titta på nyheterna ikväll. Efter gårdagskvällens helvetesbilder från Gaza stängde jag Tv-kanalerna. Orkar inte riktigt med dessa fruktansvärda bilder på döda och lemlästade barn. När ska vi få se något slut på detta vansinne. Illamåendet och förtvivlan tog överhand.

Började brodera på en gardinkappa till min syster och... tittade på Macken med Galenskaparna.

Roligt att se TV-program som gjordes på 80-talet och som handlar om annat än som dagens TV-serier där man ska vara så djävlig och förnedrande mot varann som det bara går. Det ska röstas ut i körer och danser, både på is och på hartsat golv. För att inte tala om dessa prostitutionsserier där man ska välja och vraka bland bönder och ensamma mammor, snart kommer väl programmet "matte söker husse" också kan jag väl tro.

Nej, tre timmars Macken-underhållning kan rekommenderas. Där är alla snälla och lite lagom fåniga.

Ska posta filmen till Ewa i nästa vecka.


tisdag 6 januari 2009

Försök att skingra tankarna



Är så svårt att tänka på någonting annat än de stackars Palestinierna i Gaza. Dessa fasansfulla bilder på oskyldiga civila, lemlästade män, kvinnor och barn. Är det ett utrotningskrig mot det Palestinska folket? Kan tycka att vedergällningen som Israel hävdar att det är, inte liknar någonting annat än en massaker av oskyldiga människor. Vill inte, men gör det i alla fall, tittar på rapport och aktuellt och mår jättedåligt.

Bara för att skingra tankarna har jag börjat lyssna på "Rymmaren" av Thomas Bodström. En berättelse om en borgerlig justitieminister och några kriminella element på Österåkeranstalten.
En bra beskrivning av borgerliga statsråd och deras tankesätt.
Bara att lyssna till uppläsaren Ola Rapace ger lite ro i själen