lördag 22 maj 2010

Recept till Ewa


Efter påminnelse från min älskade dotter kommer nu kakrecepten hon har efterlyst:

Knaperkakor:
225 g margarin, 2 1/4 dl socker, 2 msk sirap, 3 tsk kanel, 2 tsk bikarbonat, 3 1/2 dl vetemjöl (ta 3 först) 1 dl grovhackade nötter.
Rör smör och socker pösigt, blanda i övriga ingredienser. Dela degen i fem bitar och rulla ut varje del till en plåts längd. (lite mjöl kan behövas) Lägg två rullar per plåt (smord eller med bakplåtspapper). Strö över hackade nötter och platta till längderna lite, resten sköter ugnen. Grädda i mellanläge 180-190 grader ca 10-15 min. Skär genast längderna i två cm breda bitar och låt svalna innan de tas av plåten.
Finns ingen bild eftersom mitt recept skrev jag på en skrivmaskin i mitten av 70-talet

Syltkakor:
200 gr margarin, 1 dl strösocker, 2 tsk vaniljsocker, 1 litet ägg, 5 dl vetemjöl (ta bara 4 först), 1 tsk bakpulver, hallon eller nån annan sylt.
Rör matfett och socker. Tillsätt vaniljsockret. Rör ner ägg, mjöl och bakpulver. Forma degen till små kulor och lägg på smord eller bakplåtsklädd plåt. Tryck med fingret en fördjupning i mitten och klicka i lite sylt. Grädda 200 gr ca 8-10 minuter.


Ökensand (receptet är från 1954)
200 gr margarin, 2 1/2 hg socker, 3 tsk vaniljsocker, 3 hg vetemjöl (rekommenderas 2,5 hg) 1/2 tsk hjorthornsalt.
Bryn margarinet lätt i en stekpanna och låt det svalna. Sätt till sockret och rör en stund. Sätt därefter till mjölet blandat med hjorthornsalt och vaniljsockret. Rulla små bollar av degen och grädda kakorna i svag ugnsvärme 175-200 gr.



Bondkakor
200 gr mjukt margarin, 2 dl socker, 2 msk sirap, 1 dl sötmandel, 5 dl (ta 4) vetemjöl, 1 1/2 tsk bikarbonat

Rör smör, socker och sirap. Hacka mandeln och rör ner tillsammans med mjölet blandat med bikarbonaten. Forma degen till rullar, 3-4 cm i diameter, ställ dem kallt några timmar. Skär degrullarna i skivor, knappt 1/2 cm tjocka och lägg på smord plåt. Grädda 175 grader 12-15 minuter. Kan inte misslyckas.



Kokostoppar
2 ägg, 1 1/2 dl socker, 100 gr kokos, 50 gr margarin

Vispa ägg och socker, tillsätt kokos och sist det smälta något avsmalnade margarinet. Klicka ut smeten på plåten och grädda 200 gr ca 10 min.




Chokladsnitt
150 gr margarin, 1 1/2 dl strösocker, 1/2 dl kakao, 3 dl vetemjöl (börja med 2,5) 1/4 tsk hjorthornsalt, garnering ägg, pärlsocker



Rör ihop alla ingredienserna till en smidig deg, dela i tre bitar och rulla ut till fingertjocka längder och lägg på smord plåt. Platta till något, pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda 200 gr ca 12 minuter. Skär längderna lite snett medan de är varma.

Sirapskakor
100 gr margarin, 1 1/4 dl strösocker, 1 msk vaniljsocker, 1 1/2 msk sirap, 2 1/4 dl mjöl, 1 tsk bakpulver.
Rör margarin och socker smidigt. Tillsätt vanilj, sirap och mjöl och bakpulver till en smidig deg. Rulla ut tre längder och lägg på plåt. Platta ut längderna lite och grädda nedersta falsen 175 gr i ca 14-15 min tills de är gyllenbruna. Skär längderna lite på snedden medan de är varma. Låt kakorna svalna på plåten.












1 kommentar:

Ewa sa...

Lovely! Tack for det. Du ar den basta mamma jag har ;)