tisdag 31 augusti 2010

Ni byggde landet

Anders Byström, Kulturparlamentet har skrivit en ny modernare text till Vi bygger landet:

Ni byggde landet i gärning och ord,
röjde dess tegar och plöjde dess jord.
Vi formar framtiden som ni stakat ut.
Följer den vägen vi valt resolut.

Nu är vi tusenden i flera länder,
Som bygger framtid, tro och hopp.
Och vi ser framåt, med mod och stolthet.
Och aldrig nånsin ger vi upp

Dörrknackning på Drottning Kristinas väg


Ett glatt gäng med Socialdemokratisk valseger i sikte

Kerstin och Christina efter avslutad dörrknackning

Ur revyn Valvakna med Kulturparlamentet
Ikväll var det dörrknackning i Flygfältsområdet. Vi delade upp oss i grupper och bästa Hanna och jag följdes åt. Vi hann med många dörrar, många glada ansikten och några sura och ointresserade. En hel del frågor fick Hanna svara på. Efter avslutad dörrknackning var vi bjudna till revyn Valvakna. Ett gäng som kallar sig Kulturparlamentet roade oss med sånger och sketcher som handlade om högeralliansens orättvisa politik. Bl a lästes det upp ett citat ur Reinfeldts bok Det sovande folket, som han skrev på 90-talet. "Svenska folket är mentalt handikappade som tror att staten ska ansvara för välfärden". Det är precis så han menar nu också. Mer pengar i plånboken men då ska du betala för sjukvården, skolan, förskolan och allt det som vi Socialdemokrater menar med välfärd. För högern är välfärdens kärna bara ett litet russin.

måndag 30 augusti 2010

Rapport från valstugan 2

Kerstin med några av ungdomarna som kom till valstugan

Kerstin med valbreven
Dagens valstugepass blev intensivt och roligt. Många ungdomar kom förbi och ville ha information och material. Det var skolklasser, allt från yngre barn till gymnasieklasser. Mycket fina ungdomar, frågvisa och dom allra flesta jag pratade med ville veta vad vi ska göra åt ungdomsarbetslösheten. Men även ekonomi och skatter fanns bland frågorna. Och naturligtvis hur Norrtälje kommun kommer att arbeta med Rödgrön majoritet.
Kerstin och jag hann också med att "kuvertera" valbrev till Norrtälje stads Socialdemokratiska förenings medlemmar.

söndag 29 augusti 2010

Jag har ambitionen


Coop Forum i Norrtälje


"entrén" till tvättstugan

Ljudboken jag lyssnar på
Att försöka blogga varje dag under valrörelsen. För nu händer det nånting nästan varje dag i mitt annars så händelselösa liv. Idag är en sån dag. Inget valstugepass, men fått ihop ett valbrev för utskick i alla fall. Det blev tvättstugan och en sväng till Coop Forum. Handlade mat för nästan hela veckan. Lyssnat på en ljudbok under tiden jag väntade på att Krassman skulle komma och hämta kanelbullar men han hade inte tid idag, han arbetar också för valseger. Det får bli en annan dag.
Men jag har en fråga till Ewa: har Milan någon kampsång? Nu när Zlatan börjar spela i Milan får jag äntligen ett Serie A-lag att heja på. Inters kampsång har jag glömt. Jag kan skråla "Grazie Roma" men det kanske inte är så lämpligt när Milan spelar.

lördag 28 augusti 2010

En dag i Vallonernas fotspår


Edsbro bruks guide Suzanne Breitholtz


Masugnen

Skebo Bruks Museum

En normallägenhet för en familj


Bebisvaggan och klädkorgen



Verktygen

Idag följde jag med Vätö hembygdsförening på en utflykt i Vallonernas fotspår. Först åkte vi till Edsbro masugn där arbetet pågick mellan 1686-1919 och fick en guidad tur av Suszanne Breitholtz. Det var intressant att få höra hur Vallonsläkten kom till Sverige.

Färden gick vidare till Skebo Bruk där vi också fick en guidad tur i museet med tonvikt på hur befolkningen levde under den tiden 1622-1924.

fredag 27 augusti 2010

Lycka till Carina


Idag har jag lunchat med Carina. Carina och jag träffades 1990 när hon började arbeta på samma ställe som mig, Socialdemokratiska Riksdagsgruppen och har varit bästa vänner sen dess. Nu har hon också slutat arbeta där och flyttar till Trelleborg och sin älskade make Peter. Jag vet att vi kommer att hålla kontakten även om hon lämnar "lenet", det finns hotmail, fb, sms och vanlig telefon. Jag säger bara: Lycka till Carina och Peter med ert nya liv. Det är ni värda

torsdag 26 augusti 2010

Jubileumskväll på konsthallen

Marita berättade om kvinnoklubbens historia




Thomas Oredsson fick publiken att skratta

Christina avtackade Thomas med blommor

Ikväll firade Norrtäljes Socialdemokratiska kvinnoklubb 80-årsjubileum. Konsthallen var fylld till sista plats, vi fick ta fram extrastolar.
Marita Jeanson, ordförande i kvinnoklubben inledde med en historik och efter den tog Thomas Oredsson, skådespelare och ståuppkomiker, över. Han fick publiken med sig med rungande applåder och många skratt.

onsdag 25 augusti 2010

Rapport från valstugan


Ungdomarna blev väl informerade av fina Marie
Dagens tretimmarspass i valstugan blev blöt. Det ösregnade och människorna lyste med sin frånvaro. Det gällde inte bara vår finaste valstuga, det var lika för alla. Men en och annan "droppade" förbi och fick material och ställde snälla frågor. En trevlig socialdemokratisk herre stannade nog en timme och pratade bortmedalliansenpolitik hos Marie och mig.

tisdag 24 augusti 2010

Att vara eller inte vara


Ulf Elfving var en bra moderator, fick publiken att säga sitt hjärtas mening
Det var frågan på Roslagsmuseet i kväll. Mycket folk hade samlats för att diskutera museets framtid. Det var en representant från Stockholms länsmuseum som kom med en invit om samarbete, det var politiker, det var kulturfolk och det var vanliga människor som mig. Moderator var Ulf Elfving. Många röster hördes, många viljor fanns om var museet ska vara placerat om det har möjlighet att finnas kvar. Visionerna finns hos folket men finns dom hos högeralliansen i kommunen? Det är den fråga som jag ställer. Och min egen uppfattning är att om kommunen får "slå klorna" i museet kommer det att rivas och ge plats för den rike mannens intressen.

måndag 23 augusti 2010

Första valstugedagen


Snyggaste valstugan i Norrtälje


Kerstin


Hanna och Frodo, Olle och Johan




Fina Marie tog hand om dom unga väljarna på ett föredömligt sätt


Klockan 13 infann jag mig med glatt humör och rödgrön valseger i sinnet till valstugan på stora torget. En hel del folk kom förbi och hade frågor och synpunkter. Ett flertal ungdomar var intresserade av framförallt jobbfrågan. Alliansens nedmontering av sjukförsäkringen var också en fråga. Roligt att prata med människor, både "redan frälsta" och lite osäkra väljare.

söndag 22 augusti 2010

Valaffischeringsdag


Peter, Margareta, Ove, Britt och Christina


Affischerna lastade







Idag samlades vi sex tappra Socialdemokrater för att sprida vårt budskap runt om i Norrtälje. Det var Peter, Ove, Christina, Britt, Margareta och jag. Utrustade med bilar + släp, affischer, spännband, skruvmejslar, spett och slägga tog vi oss an arbetet för att Norrtäljeborna ska titta på och ta till sig vad som står på affischerna och rösta på oss Socialdemokrater på valdagen.

Affischernas budskap är tydligt

lördag 21 augusti 2010

Valstugeinvigning


Taklagsfest?


Fina Marie

Ja, då var det dags att inviga den så viktiga valstugan. Pojkarna från Norrtälje stads Socialdemokratiska förening arbetade frenetiskt sent fredag kväll och tidig lördag morgon för att få valstugan klar. Duktiga gossar. Efter invigningen hade vi en trevlig em tillsammans med lite mat och politikprat.

fredag 20 augusti 2010

Valstuga och valaffischer


Peter, Bo och Janne
Valstugan ska upp, i morgon bitti kl 10 ska den stå klar


Hanna, Norrtälje stads socialdemokratiska förenings ordförande finns naturligtvis med som affischnamn



Kerstin och Ove klistrar upp Maryam på tavlan


Christina jobbar på med ett glatt leende


I kväll började arbetet med att montera ihop valstugan och klistra upp affischerna. Jag tycker bilderna talar för sig själv.




torsdag 19 augusti 2010

Surströmmingspremiär


Malin och Stefan ser förtjusta ut



Alda var väl "sådär" förtjust

19 augusti och surströmmingspremiär. Min systerson Stefan med flickvän Malin och lilla Alda hade den goda smaken att premiäräta med mig. Surströmmingen ur HögaKustenburken var alldeles alldeles underbart god. Malin hade med sig en bit västerbottenost direkt från fabriken i Burträsk också den underbart god.

söndag 15 augusti 2010

Tantolundens lysande talare


Jag hade glädjen att få följa med Laura och hennes fina familj till Tantolunden och lyssna till Mona Sahlins sommartal. Men nu var det inte bara Mona som pratade framtidspolitik, jobbpolitik och jämlikhetspolitik. Det var två talare till, Tomas Bodström och Carin Jämtin. Alla tre hade socialdemokratins grundläggande ideologi i sina anföranden. Alldeles lysande. Mycket folk, många "gamla" bekanta.

onsdag 11 augusti 2010

Hasselhagen och Hälleforsnäs

Det var svårt att ta egna bilder inne på teatern, jag tog dessa från www.kolhusteatern.se



Det här fina huset fick jag ha alldeles för mig själv

Heter två platser som jag har besökt. Hasselhagen är Roger och Anne-Maries underbara sommarställe strax utanför Malmköping. Hälleforsnäs är ett brukssamhälle med ett numera nedlagt bruk som används av bl a Kolhusteatern. Teaterlokalen är själva kolhuset. Idén med teatern tillkom redan 1992 säger dom på sin hemsida. Men ensemblen spelade i alla fall upp den blodiga, galna, humoristiska men tänkvärda Little shop of horror. Vilken prestation av dom medverkande, vilka musiker. Det var verkligen en upplevelse.
Det var naturligtvis jätteroligt att få vara hos Roger och Anne-Marie, deras gästfrihet och vänlighet värmer i hjärtat. Jag fick till och med ett eget litet hus att sova över i.

söndag 8 augusti 2010

Man tar sig för pannan


Jan Björklunds framtidsvision av skolan

Av alla korkade förslag som partierna i alliansen kommer farande med, antagligen i ren desperation, är väl fp:s förslag om att föräldrarna till "stökiga barn" ska vara med på lektionerna i skolan det som tar priset. Vet inte Björklund att många av dessa som han kallar "stökiga barn" har det redan stökigt på hemmaplan, otrygghet, i många fall missbrukande föräldrar. Ska fulla och höga mammor och pappor som inte bryr sig om sina ungar sitta med på lektionerna? Ska föräldrar som misshandlar sina barn hemma sitta med på lektionerna? Vem ska betala ensamma mamman när hon måste vara ledig från jobbet för att vara med på lektionerna? Det finns faktiskt några människor som fortfarande har jobb i Sverige eller tror major Björklund att alla är arbetslösa? I så fall är det väl bättre att han gör något konkret åt arbetslösheten.
Under skoltid är det skolan som ansvarar för barnens väl och ve. Men han kanske inte har läst skollagen.

Centerns utspel om att pensionärerna ska få 75% rabatt på städhjälpen tror jag inte faller i god jord hos övriga partier i alliansen. Sen är det Folkpartiet återigen som ställer till det så att jultomten inte kan komma till alla barnen på julafton för han får inte ha mask och luva.
Huv-luv-möss-huckle-burka-slöja förbud sa Bill, förbud sa Bull


Jag bara undrar, är dom desperata? Eller är dom helt pantade och korkade?

torsdag 5 augusti 2010

Min syster har humor







Hon vet att jag älskar katter men inte tycker om att bli gammal. Vem kan hålla sig för skratt när brevbärarn stoppar in det här kortet i brevinkastet. Men... det är ju tur att man inte är katt