söndag 27 mars 2011

Människa gläd dig

Socialdemokraternas nye partiledare


Socialdemokraternas nya partisekreterare Carin Jämtin

Nu är Socialdemokraternas extrakongress slut. Jag har följt den via SVT-kunskapskanalen. Ombud från hela landet har äntrat talarstolen och haft sina önskemål och synpunkter på hur Socialdemokraterna skall återta regeringsmakten i Sverige. Nu gör vi en nystart med en ny partiledare och en ny partisekreterare.

Ett genomgående tema har varit barnfattigdomen och jämställdheten. När det gäller barnfattigdomen som har eskalerat de senaste åren och har läst Rädda Barnens rapport, tar jag fasta på Håkan Juholts inlägg i sitt linjetal:

"Barn väljer inte sina föräldrar. Inte en enda liten tjej eller kille kan hållas ansvarig för sin situation. Barndomen får aldrig en andra chans och kommer inte tillbaka.  Bara ett land som på bästa sätt tar hand sin uppväxande generation, tar hand om sin framtid. Jag vill inte att Sverige ska vara ett land där vart tionde barn lever under fattigdomsstrecket. Jag vill inte att Sverige ska vara ett land där våra unga inte klarar skolan, och där dörrarna till högre studier är stängda. Jag vill inte att Sverige ska vara ett land där ungdomar tvingas gå arbetslösa; utan inkomst, egen bostad, utan möjlighet till självförverkligande. 
Barnfattigdomen är oacceptabel och ovärdig vårt modernt samhälle. Politiken ska kraftsamla för ett omfattande program mot barnfattigdomen, som sträcker sig hela vägen från barnbidrag till fler människor i arbete. Barnfattigdomen ska bekämpas varje dag och med alla till buds stående medel!
Segregationen ska bekämpas. Vi ska ägna större energi och kreativitet åt att bryta ner den ojämlikhet som finns i vårt land; mellan stadsdelar, mellan bostadsområden, mellan människor.

Ungdomsarbetslösheten ska köras på porten. Vi ska ta ansvar för att ingen ung människa ska behöva gå arbetslös, utan utbildning, praktik eller jobb.

Sveriges barn och ungdomar förtjänar bättre än vad de erbjuds i dag.
Vi ser er. Vi hör er. "
 
Just så ser verkligheten ut idag, redan på förskolan segregeras barnen ut. Alla föräldrar kanske inte har råd med skolutflykter och skolresortill barnen, alla föräldrar kanske inte har råd att låta barnen delta i fritidsaktiviteter som kostar pengar och då börjar utslagningsprocessen redan där.
Nu tror jag inte att det är de fattiga barnens föräldrar som har röstat på Alliansens utanförskapspolitik, utan det är dom föräldrar som har råd med allt till sina barn och ger fullständigt blanka f...n i hur andra barn har det i samhället.

1 kommentar:

Ewa sa...

...fralsarn ar kommen, Frid over jorden Herren bjod. :-) Ja, vi far val hoppas pa att han kan bjuda pa lite frid till de mest utsatta och behovande i Sverige och i varlden.