tisdag 22 mars 2011

Sveavägen 41 på tisdagar


ABF Stockholm, lärdomens hus, alla lektionssalar fyllda med vetgiriga människor. Det är språkkurser, föreläsningar och mycket mycket mer i denna byggnad. En studieorganisation som skapar förutsättningar för var och en, fattig som rik, att fördjupa sina kunskaper i sin egen takt för ett livslångt lärande. En studieorganisation som bildades av arbetarrörelsen för snart 100 år sedan.
I min grupp som läser italienska är vi ett glatt gäng, några av oss har passerat "bästföredatum" bl a en fd Sundåsenbo som har gått i Domsjöskola. En hustru till en fd socialdemokratisk finansminister. En pensionerad lärarinna från Västerås. Och två lite yngre tjejer som är systrar. Två av oss har inte mer än dåtidens folkskola som utgångsläge, två har realskola.
Jag beundrar kursledaren Mihai-Dinu Lazarescu som med en ängels tålamod lyssnar till våra knaggliga och ibland konstiga översättningar med både uteblivna pronomen och prepositioner. Han rättar till, han fångar upp felsägningarna med att både berätta och skriva förklaringar till ord och meningar.

1 kommentar:

Ewa sa...

Det ar verkligen fantastiskt att ABF finns! For en billig penning har alla mojlighet att lara sig nya saker oavsett alder och forkunskaper. Och likdant ar det med svenska valfungerande bibliotek, siftelsen en bok for alla och riksteatern! Kultur till folket! Nagot av det basta med Sverige som jag verkligen kan sakna utomlands ar just tilgangen pa kultur for en billig penning. Synd att hogerregeringen tog bort gratis museer bara. Det var ocksa en hit tycker jag!