torsdag 30 augusti 2007

Jag tänker inte följa med Maud


Idag på aftonbladets debattsida skriver Maud Olofsson (c) en artikel om sin väg mot ökad frihet och jämställdhet. När jag läser den blir jag rädd. Inte är det på detta sätt som centern, och om man förstår Maud Olofsson rätt, även den samlade borgerlighetens som jag vill förändra världen. Själv är jag medlem i s-kvinnor, en organisation som kämpar för alla kvinnors frihet och rättvisa. Inte bara några, nämligen kvinnor som vill starta egna företag. Mauds förslag är ju 100 miljoner som ska satsas på kvinnors företagande. Skattelättnader för hushållsnära tjänster samt pengar till att privatisera offentlig sektor. Jag kanske läser artikeln som fan läser bibeln. Men även om artikeln skulle innehålla någon substans för jämställdheten så tänker jag inte följa med Maud.

onsdag 29 augusti 2007

Miljömöte


Vill vi rädda moder jord?
I kväll hade Norrtälje arbetarekommun ett öppet möte om miljöfrågor. Gäst var Johan Tell. Jag har bloggat om hans bok "100 sätt att rädda världen" tidigare. Han hade många förslag hur vi tillsammans kan minska koldioxidutsläppen om vi tänker efter före. Bl a att shoppa mindre, handla mer "som förr i tiden". Det som håller och inte behöver bytas ut, men byt gärna ut gamla glödlampor till energilampor. Klipp inte gräset för ofta, det sparar både kraft och energi. Med mera med mera. Läs gärna boken. Det har jag gjort.

Hemma i Norrtälje igen


bild: www.nokia.se



bild: www.sv.wikipedia.org

I går kväll kom jag hem till Norrtälje efter att ha varit i Örnsköldsvik i fem dagar. En kort resumé:
Min syster och svåger hämtade mig på Ö-viks busstation efter åtta timmars bussåkande, utan stopp efter vägen.
Sen har jag varit och besökt mina föräldrars grav, varit i Landsjö, där min syster har sommarstuga. Ätit Surströmming. Varit hos Kerstin, min barndomskamrat sedan 51 !!! år, hälsade även på hos Kerstins mamma, tant Hildur, en pigg dam på 91 år.
Trots mobiltorsk (ingen mottagning) och ett par strömavbrott på några timmar så är jag nöjd med resan.
Nu är jag hemma igen, med fungerande el och mobiltelefon.

tisdag 21 augusti 2007

Oskyldigt dömda


Brunbjörn


Varg


Lodjur
Foto från Wikipedia
Vem vill döda dessa djur?

Detta kunde man höra på SVT-rapport i kväll:
"Hälften av de skador på tamdjur som skylls på varg och andra rovdjur har helt andra förklaringar. Skyldig är ofta ett annat djur, t ex hund."

Jag är djurvän. Jag blir upprörd varje gång jag hör hur det jublas bland jägarna så fort det blir jakttid. Hur tänker människorna? Är det så roligt att gå ut i skogen och mörda?
Det skulle vara totalförbud att jaga oskyldiga djur. Och nu är det ju bevisat att det är inte de stackars vargarna eller lodjuren eller björnen som är "bestarna" när det gäller angrepp på tamdjuren.
Jan Emanuel Johansson (s) medverkade i ett TV-program för något år sedan (har glömt vilket, måste dricka mer kaffe), programledare var i alla fall Lennart Persson Där hade han en idé om att importera in varg från Ryssland, bl.a. till Norrtäljeskogarna. Snälla Janne, gör verklighet av din idé. Jag lovar dig att vara vargvakt.

måndag 20 augusti 2007

Kompassnålen mot Örnsköldsvik


loggan har jag hämtat på www.bussbilder.se
Idag har jag hämtat biljetter för att åka till Örnsköldsvik i några dagar. Åker på torsdag em och åker hem till Norrtälje nästa tisdag fm. Åker med Ybuss.
Miljövänligt: knappast. Plånboksvänligt: Ja.
För att döva mitt dåliga samvete tänker jag gå emot mina principer och titta på kommersiella TV4 Fakta i kväll kl 20.oo . Då visas filmen "En obekväm sanning" av Al Gore. Det blir 4:e gången jag ser den filmen. Är det för innehållet eller för Al Gore himself? Är benägen att tro på
det senare alternativet, han är onekligen ett "läckerkex". Men filmen är suverän den också


lördag 18 augusti 2007

Surströmmingspremiär


Bilden är från www.oskarssurstromming.se

Tredje torsdagen i augusti månad är nog en av de bästa dagar jag vet. Nämligen surströmmingspremiär. Brukar alltid äta surströmming med Ewa, men .... det är ju lite långt för henne att komma hem bara för det. Finns det måhända nån annan som är hågad?


Här är lite om surströmmingens historia:


Surströmmingens Historik
Första gången surströmming dokumenterades var 1544 i en skattelängd från Ångermanland. Man vet att Gustav Vasa utnyttjade strömmingsfisket såsom ett maktpolitiskt medel genom att ge gävlefiskarna privilegiet på fiske utefter norrlandskusten mot att de betalde skatt till kronan, men man tror sig veta att konsten att bevara fisk på detta sätt gjordes redan på romartiden i skandinavien. Under det 30-åriga kriget var fisk vardagsmat för de svenska soldaterna i Europa. Den bereddes på samma sätt för flera hundra år sedan, då det var en nödvändighet att spara på det dyra saltet, och skeppades i tunnor till de svenska härarna. Årets surströmming får inte säljas före den tredje torsdagen i augusti. Däremot saluförs tidigare inläggningar under året. Produktionen är nästan helt förlagd till Västernorrlands län och omfattar cirka 700 ton god, närande och prisbillig festmat. Konsumtionen är i stort sett fördelad lika norr och söder om Dalälven och en mindre del till utlandet.

Åter i cyberrymden


boken av utgiven av bokförlaget Max Ström

Har bytt bredbandsoperatör till Glocalnet. Det strulade med inkopplingen så jag har känt mig en aning frustrerad över att inte kunna använda internet. Det har ju hänt en del på de 10 dagar som jag och datorn har bråkat. Bl a har Reinfeldt hållit ett tal till de som arbetar och Mona Sahlin till de som oftast inte arbetar. Tack Mona. Jytte Guteland har valts till ny ordförande i SSU, grattis Jytte. Hon sa i sitt tal att SSU kan störta tyranner och det är jag helt övertygad om att SSU kan göra. Ett tips, börja med tyrannerna i Rosenbad.


I torsdags var jag på ett första informationsmöte om en studiecirkel som jag tänker delta i. Den heter "En hållbar miljö för Roslagen". Vi som var där fick en bok som heter "100 sätt att rädda världen" av Johan Tell. Den boken innehåller smarta tips om hur man i sin vardag kan tänka miljövänligt och försöka bevara det som finns kvar av vårt jordklot.

onsdag 8 augusti 2007

Minns Cornelis Wreeswijk


bild: www.cornelis.se

Idag skulle Cornelis Wreeswijk ha fyllt 70 år. Hans musik har betytt och betyder mycket för mig. Tänker spela hans musik idag och speciellt "Somliga går i trasiga skor". En mycket fin sång. Och verkligheten är inte så långt borta. Om alliansen fortsätter med sin låginkomsttagarfientliga politik och jakten på sjuka och arbetslösa, då kommer många att få gå i trasiga skor.

tisdag 7 augusti 2007

Smärtgräns


Lästips: Djurens frigörelse av Peter Singer

Forskning är bra. Det senaste som jag läser om i dag i SvD är att en svensk forskargrupp har kommit fram till att det kvinnliga könshormonet östrogen spelar en avgörande roll hur vi upplever smärta och lagt grunden till ett nytt läkemedel för att lindra smärtan. Det är också bra. Det som jag tycker är mindre bra är att man använder levande djur till forskningen. Det är inte de stackars djuren som får medicinen när dom har ont antar jag. Att använda levande djur i forskningssyfte finns inte i min sinnevärld. Då har jag hellre ont.

Kaffe för minnet


Detta kan man läsa i GP idag.
"Kaffe kan skjuta upp senilitet
Tre koppar kaffe om dagen. En lagom dos för äldre friska damer som vill behålla huvudet på skaft, visar ny forskning."
Eftersom jag är en (äldre) frisk dam, med fruktansvärt dåligt minne och inte huvudet på skaft så ska jag följa dessa råd.
Tycker att jag dricker mycket kaffe, men det kanske inte är tillräckligt. Så nu ska jag gå till Coop och köpa kaffe. Det är extrapris på Blå Mocca.

Handarbetets lov och pris



Handarbetar mycket på min fritid. Och fritid har jag gott om. Det mycket virkande, stickande och broderande. Ewa gör så gott hon kan för att förse mig med tips och snygga mönster. Just nu håller jag på att virka ett linne, mönstret är på italienska men Ewa har översatt till svenska. Eftersom jag är korkad så förstår jag inte riktigt vad som menas:
låg maska: fast maska
hög maska: en stolpe
Men skam den som ger sig. Var till Åhléns och inhandlade garn, virknålar har jag (räknade till 25 st) och påbörjade arbetet. Just nu är klockan 00.10 och jag har virkat bakstycket färdigt, det ser ut som en pannlapp. Så i morgon får jag väl sätta igång och baka för nån användning ska jag väl ha av kvällens arbete. Jag kan ju inte begära att det stackars barnet ska ta på sig en pannlapp på stranden.

lördag 4 augusti 2007

I Roslagens famn



M/S Monsun

foto: http://www2.arholma.nu/algonet/algonet2/krokholmen2.html

Idag har jag varit på guidad båttur runt Vätö. Det var Vätö hembygdsförening som anordade denna fantanstiska upplevelse. Ett stort tack till hembygdsföreningens ordförande Christina Pettersson som hade ordnat och fixat för att få det hela att fungera. MS/Monsun, tog oss runt Vätö, med ett fika-stopp vid Vätöbron. Christina skrev en riksdagsmotion på 80-talet om behovet av en bro över till fastlandet. Bron började byggas 1993. Försökte att hitta motionen i riksdagens arkiv men lyckades inte.