söndag 30 mars 2008

En ny radio



Så är titeln på en av Orups låtar. Jag har länge tänkt på att jag skulle köpa en ny radio för att ha i köket. Den jag har är, när jag tänker efter, säkert 25 år. Dags att byta. Gick till Rusta för att köpa skrivblock och kollade om det fanns nån radio med ett bra pris. Tänk, det fanns. En radio med cd- och kasettspelare. Perfekt, nu kan jag "rocka loss" till Vasco Rossi när jag bakar, eller diskar eller sitter vid datorn. Bra att spela skivor med italienska språket. Förhoppningsvis bidrar det till att jag snart kan prata med blivande "tjocka släkten".

lördag 29 mars 2008

Utmanad igen



Nu har jag blivit utmanad igen, även denna gång av Ewa. Förra gången var det Eva Rundkvist. Tänk vad jag gillar det namnet och gillar de två tjejerna.


För fem år sedan Då separerade jag och flyttade till en egen lägenhet i Västerås och otrivdes och led alla helvetes kval tills jag var klok nog att flytta till Norrtälje 2006.


För tio år sedan Då låg jag på Västerås lasarett och opererades för en 10 liter tung vattencysta. Det var lite läskigt men allt gick bra. Jag minns också att Ewa åke till forna Jugoslavien samma år och jag var livrädd att det skulle hända henne nåt.


För femton år sedan Då bodde jag i Vårsta med Ewa. Minns att fritiden mest bestod av att skjutsa fram och åter till stall runt om i Botkyrka kommun med omnejd. Och att uppleva glädjen att även vara med på ridtävlingar och riduppvisningar. Det var även ett hektiskt år på jobbet inför valet 1994. Det roliga på jobbet då var nog att jag jobbade med Eva Rundkvist. Hon hade den förmågan att tänka framåt och var säker på valseger. Så rätt hon hade.


För tjugo år sedan Hur ska jag komma ihåg vad som hände 1988? Får väl förlita mig på Ewas svar att jag jobbade på postgirot 10 kvällar i månaden och sorterade postgirokuvert. Om jag inte tar fel var det på Mäster Samuelsgatan i Stockholm. Övrig tid ägnade jag nästan helt och hållet åt Ewa och hennes kompisar Linda och Maria. Det var en oförglömlig tid.


Vet inte riktigt vem jag ska utmana. Mina bästisar, Siv och Kerstin i Örnsköldsvik bloggar inte, men om Eva R läser kanske hon vill berätta lite mer om sig själv just dom årtalen.


fredag 28 mars 2008

Nalin kommer till kvinnoklubben




Det är ingen hejd på Stockholmskvinnornas besök i Norrtälje. Den 8 april kommer Nalin Pekgul till kvinnoklubben för att tala om kvinnors situation i andra länder. Det ska bli intressant. Jag hade förmånen att jobba med Nalin i några år och vet hur mycket kunskap hon har i ämnet. Det ska bli roligt. Hon ger oss säkert mycket att tänka på. Inte bara på vår egen, ibland kan man tycka, bortskämda inställning till kvinnornas situation i Sverige. Men allting är relativt. Därför kan det vara nyttigt att höra om hur det är i länder utan demokrati.

VÄLKOMMEN NALIN

Tack Maryam




Tack snälla Maryam för din närvaro och för ett fantastiskt tal på vårat arbetarkommun-årsmöte. Det var så roligt att träffa Maryam och att få höra henne prata om framtiden. Alltför ofta talas det bara om hur det var förr, på Brantings tid, på Strängs tid, på Palmes tid osv. Det är ok om det är i rätt sammanhang. Men på ett årsmöte 2008 och med många socialdemokrater närvarande kändes det verkligen rätt att prata om den generation som kommer. Det kunde verkligen Maryam. Hon fick säkert många gubbar att lyfta på ögonbrynen när hon började prata om dåtiden och fortsatte i rask takt framåt i tiden till TV-serien 9a. Med sin charm och sin övertygelse om att det finns en framtid lyckades hon nå fram med sitt budskap. Hoppas att det var fler än jag som lyssnade med båda öronen. Undrar vem det blir som pratar på 1:a maj i Norrtälje. Har hört att det blir en gammal gubbstöt. I så fall åker jag nån annanstans och lyssnar. Nånstans där det finns någon med visioner och framtidstro. Har lyssnat till alltför många majtal med gammalt innehåll.

lördag 22 mars 2008

Fattighuset nästa


Från slott till....

koja
Sveriges kung har förlorat 20 miljoner på Ericson-aktierna. Inte underligt att han bönar och ber om högre apanage (socialbidrag). De tre kungabarnen håller på att svälta ihjäl, dom äger vardera drygt 21.000 aktier i bolaget. Men lugn kungen... snart finns gamla tiders fattighus igen. Det finns fler än kungen som har förlorat pengar, dock inte på aktier utan på alliansens cyniska politik för "vanliga" människor. Men snart står väl dom rika aktieägarna också med mössan i hand och ber om pengar. Då blir det trångt på fattighuset.

tisdag 18 mars 2008

Rättvis dom



Högsta domstolen dömde idag TV4 till höga böter pga reklaminslag i filmerna "Hajen som visste för mycket" av Claes Eriksson och filmen "Alfred" av Vilgot Sjöman. HD skriver i domen att programbolaget inte hade rätt att avbryta regissörernas filmer för reklam, samt att "intrången har skett av oaktsamhet".
Det tycker TV4 är dåligt, dom gillar att kränka och förnedra människor med allsköns reklampropaganda. Så här säger TV4:as avdvokat:
- Det dåliga är att den framstår som otidsenlig, då den inte alls diskuterar det förhållandet att reklamavbrott numera är vedertagna och att de flesta regissörer, både utländska och svenska accepterar det.
Domen är inte alls otidsenlig. Jag tror faktiskt att de flesta regissörer, åtminstone svenska, inte blir särskilt uppmuntrade av att TV4 ideligen avbryter deras filmer för att visa förlöjligande reklam.

Ikväll ska jag titta på "Macken", utan reklaminslag. Min TV4-kanal har jag förpassat till dom sälla jaktmarkerna.

"Dä ska va gött å leva"

måndag 17 mars 2008

En barnförbjuden utställning





I går åkte jag in till Stockholm för att träffa Roger och Ann-Marie. Vi startade med att gå till Nationalmuseum för att betitta horor och horbockar. Skämt åsido, det pågår en utställning av Henri de Toulouse-Lautrecs konst. Han är ju känd som konstnären som präglat vår bild av det sena 1800-talets Paris. Krogar, bordeller, teatrar och speciellt Moulin Rouge.
Naturligtvis intressant när man betänker denne rikemansson som drogs till bohemer och prostituerade och som dog gravt alkoholiserad och fysiskt nedgången 1901, knappt 37 år gammal. Ändå lyckades han åstadkomma ca 200 verk.

Efter museiebesöket följde jag med hem till Roger och Ann-Marie där jag fick en fantastiskt god middag. Har bett om receptet som jag kommer att lägga ut på bloggen senare.





lördag 15 mars 2008

Vero o Falso?

Rätt eller fel låt som vann? Det kommer naturligtvis att bli frågan nu när svenska uttagningen till Eurovision song contest avgjordes ikväll. Det kan ingen svara på eftersom det inte går att tävla i musik. Mediabevakningen har haft ett enormt fokus på klädsel och utseende än på själva låtarna. Men det går inte att tävla i skönhet heller.

Men däremot, ett stort grattis till Edsbyn bandy som tog sitt femte sm-guld idag. Där kan man tala om att tävla. Det kämpades på Studenternas med händer och fötter till slutsignalen blåste.
Sorry Sandviken.

Foto: Anders Wiklund scanpix

tisdag 11 mars 2008

Syndakatalogen


Ingen audiens här inte för den syndiga alliansen. Undrar vad kristna högern tänker göra åt det?

Tiderna förändras och våra synder blir allt fler. Nu har Vatikanen listat nya synder som mänskligheten bryter mot. Bland annat miljöförstöring och genmanipulation. Men det finns även nya, "sociala synder", anser ärkebiskop Gianfranco Girotti.

De moderna synderna omfattar även ekonomiska och sociala orättvisor som enligt biskopen resulterar i att "de fattiga blir ännu fattigare och de rika ännu rikare". Och då kan man dra slutsatsen att Alliansen ligger illa till hos Påven. Det är precis de nya moderna synderna som Reinfeldt och hans gelikar ägnar sig åt.

lördag 8 mars 2008

Tanti auguri a tutte le donne



Idag är det internationella kvinnodagen. Jag åkte in till ABF för att delta i..... en italiensk uttals-kurs. Jag är väl en fallen kvinna. Det skrivs spaltmeter på spaltmeter om internationella kvinnodagen och det är bra så länge det är betoning på internationella. För lyxproblem som att det är för lite kvinnor i bolagsstyrelser eller fokus på jämställdheten i Sverige är väl inte tanken en dag som denna. Internationella kvinnodagen behövs.

Men jag kan tipsa om en bra bok som jag nyss läst. Det är bra tillfälle att läsa på bussen eftersom det tar en stund att komma in till stan och hem igen. Det är boken "Den blå färgen " av Tracy Chevalier. En bok om kvinnor i dåtid och nutid.
Nu ska jag titta på "Kustbevakarna" på TV. Garanterat nästan utan kvinnlig medverkan. Bara gubbar.

torsdag 6 mars 2008

Jag deltog inte heller....


bild:www.brennball.de
Nu kommer det ytterligare en sanning om mig själv. Den tredje i ordningen. Idag har magister Björklund kommit med förslaget att alla elever ska delta i samtliga ämnen i skolan. Det gäller även invandrarflickor som nu kan få avstå från t ex gymnastik och sexualundervisning för att familjerna inte tillåter detta. Rätt eller fel?

Då kan jag berätta att när jag gick i skolan på 50-talet behövde jag inte heller delta i ämnet gymnastik. Eftersom den enda gymnastik som fanns att tillgå var dåtidens brännboll. Jag var liten till växten och urusel på att pricka bollen. Killarna som tog ut laget gav helt enkelt blanka fan i att välja ut mig. I bästa fall fick jag agera rundningsmärke, det var när det inte fanns tillräckligt med pinnar att ställa upp runt planen. Betyget i gymnastik blev ett streck. När det gällde att lära sig simma var det typ likadant. Det fanns inget badhus utan när skolan slutade i juni skulle vi ut och lära oss simma i havet. Knappt hade isen gått upp så vattnet var iskallt. Jag deltog tre somrar med landsim sk torrsim. Efter tredje sommaren fick jag avge ett löfte om att aldrig visa mig där igen.
Nu har jag berättat två sanningar till, jag är ingen gymnast och jag kan inte simma. Förresten kan jag inte cykla heller.

måndag 3 mars 2008

Känd i Ryssland

Idag har ryssarna gått till valurnorna. Utgången var given.
Aftonbladets utsända har varit i Kirov och visat bilder på svenska kända personer och frågat invånarna om dom kände igen personerna. När bilden på Reinfeldt visades blev svaret: Jag tror han är en sångare. Det får mig "osökt" att tänka på Så ska det låta som sändes i SVT i fredags. Det blir väl bra propaganda för allians-kören att ställa upp där. Odells låt kan väl bli "Marknadsvisa", Hägglund kan väl klämma i med "Jag ljuger så bra" och Björklunds låt kan passande nog bli "ABC".
Reinfeldt blir nog känd för nästa generation i Ryssland som dom svenska oligarkernas beskyddare.