fredag 16 november 2012

2 x Michael Connelly

Nu har jag börjat lyssna på Michael Connelly, en författare som skriver om en kriminalkommissarie, Harry Bosch. Det är lite av samma "stuk" som Norske Harry Hole och Anna Holt eller Sveriges Irene Huss m fl. Gemensamt är att romanerna handlar både om deras yrkesroll och privatliv. Första boken jag lyssnade på heter Dödens stad, nej den handlar inte om Norrtälje. Handlingen står under boken, direkt hämtad från Wikipedia.
 
 



En hund kommer med ett ben till sin husse - så börjar på denna historia om Harry Bosch. Det visar sig vara benrester från en tolvårig pojke som begravts tjugofem år tidigare i grannskapets skogsparti. På grund av sitt eget mörka förflutna så bestämmer sig Harry för att ta tag i detta fall och börjar kämpa med att lösa det. Men utredningen försvåras av olika händelser, bland annat genom smygandet med förhållandet till Julia Brascher.

Den andra boken heter Räven, jag la inte märke till att det har kommit flera stycken emellan, men jag går till bibblan och lånar. Tids nog har jag lyssnat på samtliga. De är både spännande och underhållande.


Ett av Harry Bosch olösta fall började 1993, då den unga Marie Gesto oförklarligt försvann under en shoppingrunda. Enheten för försvunna personer flyttade ärendet till mordroteln efter att kammat noll och man befarade det värsta. Men även Harry gick bet, han kunde inte finna den tjugotvååriga kvinnan. Varken levande eller död.
Men tretton år senare får Bosch ett samtal från distriktsåklagaren. En man vid namn Reynard Waits är beredd att träda fram och erkänna flera mord och därigenom slippa ett dödsstraff. På Reynards "dödslista" finns ett välbekant namn: Marie Gesto.
För att kontrollera om Raynard talar sanning åtar sig Harry Bosch att undersöka fallet.

Inga kommentarer: