onsdag 30 januari 2008

Jobb och utvecklingsgarantin

Så heter den av alliansregeringens senaste satsning på att få ut oss gamlingar i arbete. Självklart vill jag ha ett jobb och visst kan man tycka att det låter fint med "garanti". Den garantin ger jag i själva verket ingenting för. Det är bara ett spel för gallerierna.
Så här skriver Konsumentverket om vad garanti innebär:
"En garanti innebär att säljaren ansvarar för att varan fungerar och behåller kvaliteten under en viss tid. Det är alltid frivilligt för säljaren att lämna garantier. "
I dag har jag varit till arbetsförmedlingen och skrivit in mig i detta projekt som är ett samarbete mellan försäkringskassan och a-kassan. Det är samma pengar men olika utbetalare. Jag skickar in mina papper till a-kassan som i sin tur rapporterar till fk som sedan i bästa fall betalar ut "bidraget" till mig.
Nu ska jag på informationsträff på Folkets Hus den 4 februari för att påbörja en 8-veckors kurs i "självförverkligande", få bättre självförtroende och självkänsla och delta i friskvård och data. Det låter bra och jag ska väl inte döma ut Utbildning Nordost innan jag har provat på. Det positiva är att det är i ABF:s regi och att jag får gå till Folkets Hus de dagar jag inte jobbar på sjukhuset.

söndag 27 januari 2008

Jag har fått en ny kompis


Jag fick prova på och köra leksakståg idag.

Idag följde jag med Ewa till Upplands Väsby. Hon skulle till sin kompis Laura och "måtta upp" brudklänningen. Det blev glädjedag, jag fick en kompis!!! Benjamin snart 3 år. Nu ser jag fram emot att Benjamin med föräldrar kommer och hälsar på mig i Norrtälje. Längtar redan. Kompisar ska man vara rädda om, dom växer inte på träd.

lördag 26 januari 2008

Förnedrings TV


TV4 i mitt hem, nej tack
Jag tittar ganska mycket på TV på kvällarna, nyheterna, samhällsprogram av alla de slag som SVT har att erbjuda. Däremot är jag allergisk mot TV4. Men... förra fredan tyckte min syster att jag skulle titta på Let`s dance som går på TV4. Okay, Tony Rickardsson är ju med tänkte jag, han är ju ett "läckerkex" som jag beundrade under hans speedway-tid. Men att lyda min systers råd var ett val som jag ångrade djupt. Förnedrings-TV på högsta nivå. Efter varje danspar, REKLAM. Det verkade som om dansparen dansade och programledarna pratade med blixtens hastighet för att göra paus för denna äckliga reklam. När jag sen läser en debattartikel på DN av 11 medarbetare på TV4 om deras usla arbetsvillkor på lokalstationerna blir jag upprörd. Nu tittar jag på ABC-nytt på SVT, men kunde väl inte tro att arbetssituationen för lokal-TV reportrarna på TV4 är så usel. Nu har jag helt sonika knappat bort TV4 från mitt kanalutbud på digitalboxen. Min tittarsiffra ska dom inte ha.

torsdag 24 januari 2008

Idag kommer Ewa



Välkommen Ewa
Idag kommer Ewa hem till Sverige. Det känns bra i modershjärtat. Ska skynda mig och ta fram skurkäppen och göra rent och fint tills hon dyker upp.

Sen har jag blivit utmanad att svara på 7 sanningsfrågor från en annan Eva, (Rundkvist) och det ska jag naturligtvis anamma. Ska försöka få ihop sanningen om mitt liv, eller om jag lever på en lögn. Jag återkommer om detta i ett separat blogginlägg.

måndag 21 januari 2008

Bra arbetsmiljö på Norrtälje sjukhus


Norrtälje sjukhus, bäst i test. foto: sll
Ja, om man får tro på den enkät som sjukhusläkarföreningen har skickat ut till 3000 läkare i länet. Norrtälje sjukhus hamnade på 1:a plats. Arbetsmiljön för läkare på sjukhusen i Stockholm är ofta skrämmande dålig, ju större sjukhus desto större problem. Och hör och häpna högst på rankinglistan - med överlag den bästa arbetsmiljön - hamnar Norrtälje sjukhus - medan Karolinska Universitetssjukhuset hamnar i botten.

Norrtälje sjukhus är ju ett relativt litet sjukhus men med ett stort upptagningsområde geografiskt sett. Det tidigare nedläggningshotade sjukhuset i Norrtäljes specialistläkarmottagning hamnar i topp med ett nöjdhets- och motivationsindex på 83. Det är bara att hoppas att vi får ha sjukhuset kvar.

Det kan väl i alla fall inte vara så att läkarna trivs så bra för att det är så fantastiskt trevliga flickor i receptionen och växeln!!!!

söndag 20 januari 2008

Sophantering


Soppåsen måste krympa
Jag försöker sopsortera. Men... här på Vigelsjövägen i Norrtälje år 2008 finns ingen källsortering! Det är tidningsinsamling en gång i månaden vilket gör att jag inte prenumererar på någon dagstidning. Skulle vara trevligt att läsa NT varje morgon. Det blir i alla fall en fullproppad påse att ställa ut i entrén varje månad vilket i sig är förbjudet, man får inte ha brännbart stående i entrén. Jag går ner till stan för att slänga tomma glasburkar och glasflaskor för återvinning. Nu har vi fått en uppmaning från bostadsrättsföreningen som hotar med att stänga sopnedkasten om vi slänger för tunga soppåsar. Nu får det bli lätt & lagom.

torsdag 17 januari 2008

Nu ska jag bli ännu bättre


Buon Viaggio fortsätter
På att prata och förstå italienska menar jag. Blev ledsen i ansiktet när jag insåg att det skulle bli svårt att kombinera jobbet på sjukhuset och åka in till Stockholm på eftermiddan. Men... ABF, Arbetarnas Bildningsförbund, fixade detta. Jag fick byta kursdag och tidpunkt. Nu blir det dessutom 12 kurskvällar. Visserligen blir det en sen kväll i veckan men det står jag ut med om jag kan lära mig prata någorlunda med mina blivande släktingar. Nu hoppas jag på att fler Norrtäljebor vill lära sig prata italienska så att ABF startar upp en kurs här i stan.

måndag 14 januari 2008

Il grande Zlatan



Idrottsgalan


Han har gjort det igen. Han tog hem det största idrottspriset man kan få i Sverige. Jerringpriset. Till den störste, bäste och..... om jag får säga det själv vackraste Zlatan. Även priset som årets bäste manlige idrottare 2007 fick han också. Denne fantastiske bolltrollare från Rosengård och numera Inters gullgosse i Turin. Stort Grattis Zlatan.

söndag 13 januari 2008

Näst bästa julklappen


Min Zen Stone-spelare
Den bästa julklappen 2007 var naturligtvis att Ewa och Gennaro var hemma hos mig i Norrtälje. Allt annat är bonus. Men... jag fick ju en Mp3-spelare. Detta under till radiogrammofon som har krympt till en liten ask, liknande typ en ask ögonskugga. Nu kan jag, när jag går till coop, går till jobbet, och när jag går till Folkets Hus lyssna på mina favoritlåtar. Till exempel: Internationalen, Vi räcker våra händer, Vi äro tusenden som bygger landet.
På tal om att vi äro tusenden stämmer det med Demoskops senaste mätning. Socialdemokraterna får ensamt 44,3 procent, vilket uppges vara en uppgång med 2,5 procentenheter.
- Jag har svårt att kommentera en enskild mätning. Jag tror att få svenskar har bestämt sig för hur de ser på både regeringen och oppositionen. Men det föranleder oss att bli ännu mer aktiva när det gäller att utveckla politiken och möta väljarna, säger moderaternas partisekreterare Per Schlingmann till TT.
Där har Schlingmann fel, det är inte få svenskar, utan tusentals, som vill försöka bygga upp det som moderaterna och co river och säljer ut till högstbjudande.

torsdag 10 januari 2008

Sjukvård till alla?


Detta lilla nyfödda flickebarn har inga som helst rättigheter i Sverige.
Foto: Aftonbladet

Det kan man fråga sig.
Läste idag i aftonbladet att Haga-mannen har varit och besudlat min arbetsplats, Norrtälje sjukhus. Han fick permission från Norrtäljeanstalten för att besöka ortopedavdelningen. Detta äckliga sjuka svin får ta del av det svenska välfärdssamhället, både i fängelset naturligtvis och den svenska sjukvården.

Det finns i Sverige idag sk "papperslösa" flyktingar. Dom lever gömda på grund av att dom har fått avslag på sitt asylärende. Dom får ingen sjukvård, dom har inga som helst rättigheter i välfärds-Sverige. Läs Luciano Astudillos (s) artikel.

Det är motbjudande att läsa Tobias Billströms (m) argument mot att ge dessa stackars människor en human sjukvård, han menar att de illegala flyktingarna blir fler om Sverige ger vård till papperslösa. Så resonerar moderaterna, ja till vård för våldtäktsmän, mördare, rövare och banditer, bara dom är svenska medborgare, dom blir också fler och fler. Men nej till vård till de stackars flyktingarna som inte får uppehållstillstånd utan ska skickas tillbaka till ett helvete.

söndag 6 januari 2008

Grattis Svenska kvinnor på glid


Charlotte Kalla, Sveriges nya skiddrottning
Sverige har fått en ny skiddrottning, en norrländska. Charlotte Kalla vann i dag Tour di Ski.
Många är de kvinnor som idag kämpar på skidspåren, med och utan gevär , och i skidbackarna. Grattis till er alla.
Jag kan väl inte annat än känna mig glad och stolt som kvinna. Själv kan jag inte åka skidor över huvudtaget, har aldrig stått på ett par skidor trots att jag är född och uppvuxen i Norrland.

torsdag 3 januari 2008

Ensam är (inte) stark


Det trygga socialdemokratiska folkhemmet för alla har alliansregeringen lyckats rasera efter bara ett år vid makten

Ensam är stark sägs det. Jag vet inte vad uttrycket ursprungligen kommer ifrån. Men jag kan konstatera att det stämmer inte riktigt på mig, åtminstone inte fysiskt stark. När jag skulle handla hem mat inför helgerna bad jag Kristian om skjuts till och från Coop. Tack Kristian. Jag fick be Ewa och Gennaro om hjälp att fixa i ordning tunga kartonger i källarförrådet. Tack Ewa och Gennaro som också hjälpte mig med andra saker som jag inte fixade själv.

Nu kommer Jenny Tunedal att publicera sina dikter om ensamhet där hon tar upp människors rädsla för ensamhet. Hon skriver bl.a.
- Vi har inte längre något folkhem som tar hand om oss, säger Jenny Tunedal. De starka klarar sig tack vare sina privata skyddsnät, men de svaga riskerar att bli utstötta. Ensamheten har blivit väldigt farlig för den som är fattig eller sjuk.
- Det är bedrövligt att begreppet solidaritet numera betraktas som så mossigt och corny. Egoism och självupptagenhet premieras, och det anses fult att vara beroende av andra. I stället för "frihet och självständighet" borde vi kanske säga "ensamhet och ödslighet". Och nej, jag är inte med i "det nya arbetarpartiet".

Så rätt hon har. Ensamheten har blivit en farsot i samhället med alliansens politik. Jag tänker i alla fall läsa boken när den kommer ut i mars i år.


tisdag 1 januari 2008

Betyg B och C


Ministrar med betyg B och C.

När jag gick i skolan hade vi ett betygssystem som var bokstavsrelaterat.
A, berömlig
a, med utmärkt beröm godkänd
AB, med beröm godkänd
Ba, icke utan beröm godkänd
B, godkänd
BC, icke fullt godkänd
C, underkänd.
Inte undra på att jag är motståndare till betyg i skolan. Men det är inte bara av den anledningen.

Regeringens statsråd får av svenska folket betyget B och BC. Bara 4 av ministrarna får godkänt, medan resten får underkänt.
Sifo har på Aftonbladets uppdrag låtit svenska folket sätta betyg på regeringens statsråd i tolv år. Aldrig tidigare har den klarat sig så illa som i årets mätning.

Svenska folkets dom är hård mot regeringen, men samtidigt stod det ju klart redan innan valet att a-kassan skulle sänkas, att avskaffandet av fastighetsskatten var en bluff som kd trodde att svenska folket skulle svälja. Att socialförsäkringarna skulle försämras, sjukpenningen blir lägre, föräldraförsäkringen försämras. Detta är verkligheten av alliansens "välfärdspolitik". Regeringen har faktiskt genomfört, eller är på väg att genomföra, det alliansen gick till val på.
Då kunde man ju tro att majoriteten av väljarna skulle vara nöjda och glada, eller?