söndag 29 juni 2008

Lega Nord och Berlusconi och etnisk utgallring


Ta tillbaka förslaget signore Berlusconi foto: wikipedia.org
När center-höger regeringen, läs Frihetens folk, fick makten i Italien lovade dom hårdare tag mot illegala flyktingar. Nu sätter man igång med "utgallringen" med att ta fingeravtryck på samtliga romer som lever i läger med fokus på barn. Allt för att straffa föräldrarna för att de stackars barnen tigger på gatorna. Då blir det fängelse.
Det strider helt mot barnkonventionen och är lagvidrigt. FN är chockat.

Jag har läst och har fortfarande i färskt minne, i slutet på 30-talet fanns det en herreman som också tog fingeravtryck på en viss folkgrupp. Men då hette folkgruppen judar. Vi vet alla konsekvenserna av denna barbariska utrensning. Det blev världskrig.

Vart är Italien på väg?

Jazzkväll i Societetsparken


bild: http://www.norrteljejazzclub.se/

I går kväll var jag och Christina till societetsparken och lyssnade till Monica Borrfors, Claes Jansson med Swing and Beat Big Band. Gissa om jag blev förvånad och glad när kvällens artister hade Povel Ramels melodier på sin repertoar. Det var låtar som, "Följ mig bortåt vägen", Johanssons boogievals", "Underbart är kort" mfl.

Ja, nog är underbart kort. Tiden gick alldeles för fort. Tyvärr kom det regn under konserten men arrangörerna hade varit förutseende och fixat med "tak".

Dessutom träffade jag Antonia, en fd arbetskamrat från tiden på riksdagsgruppen som jag inte träffat på flera år. Det blev ett glatt återseende. Hoppas på fortsättning.

tisdag 24 juni 2008

Det var på tiden



30 år efter sin död har äntligen Harry Martinsson blivit hedrad i Stockholm. I samband med att Stockholms stad och Stockholms hamnar i dag vid lunchtid inviger sitt nya Skärgårdscentrum i den gamla Shellmacken på Strandvägen avtäcks också den blåvita emaljskylten med hamnens emblem och Harry Martinson -sällskapets skonare.

En författare och nobelpristagare vars liv var kantat med armod, svårmod och som slutade på ett mycket tragiskt sätt. Men... som skrev sina böcker och dikter med ett språk så man blir rörd till tårar. Ta bara Kap Farväl, Passad, Nomad, Aniara, och naturligtvis barndomsskildringarna Nässlorna blomma, Vägen till Klockrike m fl. Det finns faktiskt inga ord som räcker till för att beskriva hans författarskap. Staffan Söderholm har med sin bok "Harry Martinsson" beskrivit geniet på ett alldeles utomordentligt sätt.

Boken om Harry Martinssons barndom, Nässlorna blomma, kan inte jämföras med de otaliga böcker som idag ges ut och handlar om "taskig barndom".

söndag 22 juni 2008

Traditionsbunden, god koncentrationsförmåga jag?




Det verkar så, jag gjorde som Ewa, tog 41-testet. Hujeda mig vad jag är tråkig. Men testet kanske stämmer. Vad vet jag. Så här är mitt resultat:
Din personlighetstyp:
Allvarliga och lågmälda. Söker trygghet och ett lugnt liv. Ytterst noggranna, ansvarstagande och pålitliga. God koncentrationsförmåga. Ofta positiva till att upprätthålla existerande traditioner och institutioner. Arbetar hårt och är välorganiserade. Målinriktade. När de väl bestämt sig kommer de nästan alltid att framgångsrikt slutföra sina projekt.
Karriärer som skulle kunna passa dig:
Företagsledare, operativa chefer, administratörer, kamrerer, banktjänstemän, poliser, detektiver, domare, advokater, läkare, tandläkare, programmerare, systemvetare, dataspecialister, revisorer, elektriker, matematiklärare, maskiningenjörer, stålarbetare, tekniker.

Nu har jag inga direkta karriärplaner, men efter pensioneringen kanske jag ska satsa på stålarbetare eller detektiv.

torsdag 19 juni 2008

Till Furusund - på HD




foto: harley-davidson.se

Ja, så gick då äntligen min dröm i uppfyllelse. Min dröm att få åka motorcykel. Krassman tog med mig på en tur till Furusund. Trodde aldrig i min fantasi att det skulle kännas på detta viset. Finns bara ett ord. Himmelskt. Krassmans sätt att framföra cykeln efter vägen måste vara i elitklass. Är bara lite orolig för att hans tarmar är tillplattade och att han får tarmvred, jag nöp till ganska så hårt när han gasade på. Men själv mår jag prima.
Att komma till Furusund på motorcykel och se denna fantastiska skärgårdspärla kommer jag nog aldrig någonsin att glömma. Tusen tack Kristian.

Nu tillbaka till verkligheten, radio Stockholm meddelade alldeles nyss att nu krisar det i Norrtälje kommun, igen. Nu är det chefen för elevhälsovården som avgår. Så nästa dröm jag har och som jag hoppas går i uppfyllelse är att Kjell Jansson och hans moderata kompisar avgår och lämnar över till partier som vill värna om Norrtäljebornas välfärd. Men det fixar Krassman oxå, det är jag säker på. Han ser ju till att mina drömmar går i uppfyllelse.

tisdag 17 juni 2008

Italienska skor



Några par har jag, står i garderoben och ser bra ut. Mindre bra att ha dom på fötterna. Dom gör ont. Däremot köpte jag tre par skor på Wedins skorea idag. Det blev lågklackat och typ fritidsskor. Passar mina fötter bättre.
Rubriken handlar om boken som jag läste ut under tiden jag åkte buss Norrtälje-Stockholm tur och retur. Henning Mankell förnekar sig inte. Boken handlar om människor i min ålder, som gör upp med livet något för sent kanske.

Jag orkar snart inte läsa dagstidningarna eller lyssna på nyheterna. Det handlar hela tiden om alliansens totalt urflippning, ingenting av vad dom gör eller har gjort fungerar i verkligheten. Inte fungerar det mellan regeringspartierna heller. Den ene vill så och den andre vill så och den tredje och fjärde vill ingenting, bara lyder "härskaren". Men det verkar ju i alla fall som om ungdomsförbunden i borgerligheten börjar reagera. Det behövdes ett korkat och vansinnigt FRA-förslag för att det skulle börja knaka riktigt ordentligt, förhoppningsvis till bristningsgränsen. I verkligheten är alliansen oense i de flesta frågorna.

söndag 15 juni 2008

Babylons gator



Så heter boken jag nyss läst. Den handlar om en kvinnlig Sherlock Holmes. Välskriven , rolig och spännande. Författare är Carina Burman.

Jag har också läst "Mig äger ingen" av Åsa Linderborg. Den ligger 1:a på pockettoppen, men jag säger som Charles Dickens: "Det finns böcker där bak- och framsidan är de bästa delarna".
Jag lånade den på biblioteket, Norrtälje stadsbibliotek som nu ska ge turistbyrån tillgång till det utrymme där barnens böcker är och ungarna får gå en trappa upp. Sanslöst. Personalen, som för övrigt inte har fått vara delaktig i kommunens beslut, har skrivit bra debattartikel i NT den 9/6. Det är bara att hoppas att så många som möjligt har läst den och protesterar mangrant och ljudligt.

fredag 13 juni 2008

Campionati Europei di Calcio


Foto: SVT
Av rubriken att döma syns väl vilket som är mitt favvo-fotbollslag. I kväll satt jag med min lilla italienska flagga och viftade ivrigt, men förgäves. Det blev 1-1 mot Rumänien.

Här i Norrtälje är det nog inte så många som hejjar på Italien, jag sprang runt till alla tänkbara ställen innan em och försökte få tag i en liten italiensk flagga, men icke sa nicke. Jag gjorde min egen. Tog ut en bild från Wikipedia och tejpade fast den på en blompinne.
Likadant när jag anmälde mig till italiensk kurs på ABF, bara en anmälan - min. Har ringt och kollat, det är fortfarande bara en person intresserad - jag. Vad har Norrtälje emot Italien?

Men jag bär stolt min fina jacka som jag fick av Gennaro i julas. Den med italienska flaggan på ärmen och ITALIA med stora bokstäver på framsidan.

onsdag 11 juni 2008

Socialdemokratisk politiker med minnesförlust



Det uttrycket har jag hört många gånger. Det finns väl inga socialdemokratiska politiker med minnesförlust, eller?
Men nu är det filmatiserat. Köpte filmen (för 39 kr) på coop idag. Köpte chokladpraliner oxå. Hur är då filmen?

Detta är handlingen:

"Anna är en ung kvinnlig journalist (Frida Hallgren) som plötsligt får reda på att den hon trott var hennes far inte är det. Hennes riktiga pappa är den välkände politikern och fackpampen Aron P Johansson (Sven Wollter) som en gång för tjugoåtta år sen svek både henne och hennes mamma. Anna beslutar sig för att, innan hon röjer sin identitet, under förevändning att hon vill skriva en artikelserie, ta reda på vad den uppburne politikern egentligen är för en människa. Hon hittar någon helt annan än hon förväntat sig."

Ja med skådespelare som Sven Wollter, Sven-Bertil Taube och Frida Hallgren är den sevärd, med röda fanor och Arbetets söner som bakgrundsmusik så går den an. Dessutom är filmen syntolkad. Men ...pralinerna var goda.

Vårt kulturarv på nätet




Är "ledig" idag och lyssnar på Radio Stockholm. Ett jättebra inslag om Stockholmskällan.

Vilken grej, har aldrig vetat om att det finns. Där kan du leta upp allt om Stockholm, här hittar du bland annat fotografier, litteraturtips, filmer, ritningar, gamla dokument och litteratur i fulltext som berättar om Stockholm och stockholmare i olika tider. Läckert. Nu har jag länkat den sidan till Mina Favoriter, den kommer jag använda ofta.


Annat var det att lyssna till radions sportreferat i går kväll. När Sverige gjorde 2-0 skrek reportern "ett djävla skitmål". Så låter det i Sverige när inte Zlatan gör alla mål. Sveriges landslag är inte värda Ibra.

tisdag 10 juni 2008

Zlatan räddar Sverige



Tittade på fotboll i kväll, eller rättare sagt, jag tittade på Zlatan. Synd att han inte spelar för ett riktigt landslag som Italien. Det är där han hör hemma.

lördag 7 juni 2008

En himla massa motorcyklar


En Ducati 749 är inte fel
Custom bike show i societetsparken i Norrtälje idag. Så många motorcyklar på en och samma dag sällan skådat. Jag gillar motorcyklar, när jag tog körkort 1968!! var min dröm att få åka motorcykel. Drömmen har fortfarande inte, efter 40 år, gått i uppfyllelse. Förvisso har Krassman lovat mig en tur, men han är ju som jag socialdemokrat och lovar och lovar....

Men kanske innan jag lägger näsan i vädret för gott blir det av. Vem vet. Tillsammans med min systerson Stefan, han är själv ägare till två fartvidunder, och Malin och Alda var jag på stan i kväll och fick en "doft av den fina världen"

fredag 6 juni 2008

Nationaldag på Folkets Hus


Marcus har lämnat över ordförande klubban till....


Hittade ingen bild på Hanna,

Kan man tänka sig nåt bättre än att få gå till Folkets Hus i Norrtälje på nationaldagen? Knappast. Norrtälje stads s-förening hade ett extra årsmöte och vi var 17 kamrater som valde Hanna Stymne Bratt till ny ordförande efter Marcus Ramming som har lämnat Norrtälje för Uppsala.
Lite extra känner jag naturligtvis eftersom det blir en kvinna vid rodret i föreningen. Därmed inte sagt att Marcus har varit fel som ordförande, tvärtom. Han har varit och är nåt speciellt för mig.


onsdag 4 juni 2008

Hon köpte vingar till pengarna


En presidentkandidat med framtidstro



Ja Hilary Clintons pengar har fått vingar, 1,2 miljarder, så mycket kostade hennes presidentkandidatkampanj. Det är mycket pengar. Att man kan bränna så mycket pengar på en kampanj i ett land som är på ruinens brant och där många USA-medborgare lever i misär är för mig en gåta. Men gjort är gjort och resultatet vet vi nu. Hon förlorade.
Spekulationerna lär bli många men personligen tror jag att Obama vann på sin förmåga att föra fram sitt budskap bättre. Framför allt pratar han om framtiden och har en framtidstro vilket är någonting som de amerikanska ungdomarna behöver höra. Dom behöver verkligen få en tro på framtiden. Alltför länge har dom fått uppleva en "krigsherre" som bara har tänkt kortsiktigt och inte med folkets väl och ve framför ögonen.


Självklart hade jag velat se en kvinna som presidentkandidat, men inte till vilket pris som helst.


måndag 2 juni 2008

SjukhusBonus

Nu när den allmänna sjukförsäkringen i realiteten försvinner, det är ett fåtal sjuka som kan få del av alliansens nådegåvor. Nu gäller det att skrapa med foten och med mössan i hand bocka hos socialsekreteraren när vi vill ha tillbaka något av den skatt vi betalar.
Då duggar privata försäkringsalternativ tätt. Det senaste fick jag med posten idag. SjukhusBonus.
Inledningen på brevet: "Det är aldrig kul att råka ut för en olycka, vare sig du cyklar omkull i Norrtälje eller snubblar på trottoaren i New York".
Redan där är det fel: Jag kan inte cykla och äger ingen cykel och att snubbla på nån trottoar i New York är en omöjlighet för det finns inte i min sinnevärld att jag skulle åka till New York.
Jag ska få följande förmåner:
Du får pengarna utöver eventuell ersättning från andra försäkringsbolag
Du behöver inte lämna en hälsodeklaration
Du får 2700 kr för varje dygn du ligger på sjukhus i Sverige, upp till 365 dygn.
Du får 8700 kr för varje dygn på sjukhus utomlands, i länder som omfattas av försäkringen i upp till 30 dygn.
Det låter ju bra. Undrar vilket privat lyxsjukhus som menas. Men när du vänder blad och läser viktiga undantag och allmänna villkor så framgår det tydligt vad det är som gäller.
Att det inte är för oss vanliga arbetare är uppenbart, men för den som är på Teneriffa och spelar golf och får golfbollen i skallen kan göra sig en förmögenhet. Allt enligt SjukhusBonus.

söndag 1 juni 2008

Självkänsla nu....

Så heter en bok av Mia Törnblom och som jag fick i present av Ewa för något år sedan. Resultaten av min självkänsla enligt boken var summa summarum 0. Därför har Carina fått ärva den och förhoppningsvis blir hennes resultat bättre.
Men idag när jag läste Svenskan på nätet så tog jag ett självkänslatest, här är resultatet:

"Ditt resultat antyder att du har god självkänsla. Att du värdesätter dig själv återspeglas i ditt privatliv, dina relationer och i din karriär. Du utstrålar för det mesta självförtroende och vågar satsa helhjärtat på saker. Din goda självkänsla gör troligen att du hanterar stress bra och att du över huvud taget mår bra. Uppskatta och vårda den här egenskapen för den kommer att ta dig långt i livet."
Inte direkt vad jag tycker själv men jag är naiv och dum nog att tro på tidningen! Resultatet är i alla fall bättre.