söndag 8 mars 2009

Internationella kvinnodagen i Norrtälje


Så här ser han ut kvinnoförfattaren i Grisslehamn
bild: Johan Cedegren

8:e marskommittén i Norrtälje hade ordnat med föreläsningar på biblioteket i Norrtälje. FN:s millenniemål fanns med på dagordningen. Polisen från Norrtälje var där och sist men inte minst författaren Erik Eriksson från Grisslehamn.

Hur har utvecklingen varit om man ser bara ett år tillbaka. Sorgligt om man ser det nationellt, kvinnolönerna har inte ökat i jämförelse med männens, kvinnofattigdomen har ökat och när det gäller kvinnomisshandeln ökar den lavinartat. KD ser till att späda på kvinnoförtrycket med införandet av vårdnadsbidraget. Norrtälje kommun har inte ens en jämställdhetsplan. Det är bara kvinnojouren som ser till att kvinnorna får en fristad enligt polisen.
Det är minsann ingen ljus bild för nästa generation kvinnor.

Författaren Erik Eriksson som har skrivit och skriver på en romansvit om kvinnor, hittade ingenting i historieböckerna om kvinnorna i Grisslehamn. Uppenbarligen har det inte funnits några kvinnor där eller oxå var dom inte värda att skriva om. Perfekt plats för kvinnofientlige Albert Engström att bosätta sig på. Han var emot kvinnlig rösträtt och kallade kvinnors försök att hävda sig för aperi.

Inga kommentarer: