fredag 25 april 2008

La chiusura l`corso italiano


LA CUCINA ITALIANAPaparazzi är en äkta Italiensk kvarterskrog med mat och dryck från hela Italien.Du kan äta en Italiensk måltid från vår a la carte meny som vår kökschef Riccardo har satt ihop eller varför inte ta ett glas Italienskt vin eller öl i baren, vi serverar alla våra viner på glas. Menyn innehåller mat och dryck från de flesta av Italiens olika regioner. Vi jobbar med de bästa råvarorna och anpassar menyn efter årstiderna.Vardagar mellan klockan 11.00-14.00 serveras lunch som Pino och Antonio har komponerat. Till den serveras en välfylld grönsaksbuffé, vitlöksbröd, måltidsdryck och svenskt kaffe eller espresso.

I går kväll hade vi avslutning på andra terminen i min italienska kurs. I stället för att traggla verben are och ere och gud vet vad så gick vi på restaurang Paparazzi på Rådmansgatan.
God och mycket mat. Trevlig betjäning, man behövde inte beställa på italienska, tur...
Vi var 9 st lydiga elever + Davide (kursledaren) som hade en jättetrevlig kväll tillsammans.

Jag längtar redan efter termin terzo.

tisdag 22 april 2008

Naturmetoden


Che bello, guardare la tv a casa

Eftersom min kurs i italienska har terminsavslutning, med middag på Paparazzi, insåg jag snabbt att jag nog skulle glömma språket inom en ganska snar framtid. Att vänta till hösten och nästa kurs är väl inte att tänka på! Minnet sviker fortare än så. Vad gör jag då? Jo, ringer Tele2 och prenumererar på Rai Uno. Perfetto. Stötte på lite svårigheter när jag skulle beställa, men med lite som "då börjar jag gråta" och diverse övertalningsknep fick jag den snälla Tele2-pojken att lova med installation av kanalen i fredags. Precis när det blev klart med nya kanalinställningar till kabel-TV i Norrtälje. Så nu ljuder italienska språket kvällarna i ände, bara avbrott för TV1 och TV2 och kanal 24 när det är nyheter. Inte förstår jag mycket av vad som sägs i den nya kanalen, men något uppfattar jag nog i alla fall.

Viva Italia

söndag 20 april 2008

Lenets distriktskongress



I helgen har jag som ombud för Norrtälje ak varit i Sollentuna på länets distrikt(s)kongress. Har varit med förr, men då som "piga". Den här gången såg jag till att bli uppassad "in absurdum". Hade enkelrum på Scandic och serverades frukost, lunch och middag. Sen att få träffa många kamrater sen "förr" gjorde det hela ännu roligare. Fast om jag ska vara riktigt ärlig så var dom nog mer intresserade hur det var med Ewa. 75% av alla kramar var med direkt vidarebefordring till Italien. Men det gör jag så gärna.

Vi var 246 ombud från hela länet, ditbjudna gäster som Marita Ulvskog, Inger Ros, Jytte Guteland, Bjarne Kaspersen. Jag saknade mina kamrater Kristian och Hanna förstås, dom hade behövts i församlingen. Ewas kompis Anna Meyer satt tillsammans med Toni Ericson och Ingela Carlsson ordförande i presidiet och det gjorde hon med den äran. 62 motioner och uttalanden att behandla, så nog hade dom att göra med att se till att alla att-sats-tillägg och efterföljande röstning gick till på rätt sätt.
Efter sedvanlig avslutning med Internationalen åkte jag hem till Norrtälje med en "himla massa" intryck och stärkt i själen av att få umgås med så många socialdemokrater en hel helg. Kan bara hålla med Birgitta, som var och hälsade på mig förra helgen sa; Vet du, jag kan inte umgås med moderater.

onsdag 16 april 2008

Fonus distriktsstämma




"Alla ska vi den vägen vandra", hade jag tänkt ha som rubrik. Men det kändes så brutalt.

I kväll har jag som representant för Norrtälje stads s-förening varit på Fonus distriktsstämma. Vet inte riktigt vad jag fick för intryck. Väldigt mycket marknadsföring av verksamheten. Det var inte bara sarkofagen med käck inredning och kostnaden för den, utan även Fonus juridiska engagemang som togs upp. Eftersom Fonus är ett kooperativ är det säkert viktigt att man från s-föreningarna har någon som deltar och lyssnar och kommer med synpunkter. Vi var säkert ett 20-tal som deltog. Jag hade nog hellre varit med på s-föreningens möte om stadsplanering och kultur. Men skit samma, stadsplanering ovan eller under jord, båda är väl lika viktiga.

Amen

söndag 13 april 2008

Jag läser för lite böcker


Just nu läser jag Italienska skor av Henning Mankell
Som vanligt har jag kollat på Lauras blogg. Hon har gjort ett boktest med bra resultat. Självklart trodde jag att det skulle gå lika bra för mig i testet. Såååå mycket böcker som jag läser. Men... ack vad jag bedrog mig.

Resultatet blev: Mona du är 59% boknörd. Dr Nörd ordinerar en vecka på bokkollo, inköp av minst ett par läsglasögon och en litterär rundvandring i månaden.

Jag är inte lika duktig som Laura, varken i att läsa böcker eller att lägga in resultatet och koden i bloggen. Men adressen är http://www.boknordstestet.se/

Det är väl lika bra att stänga datorn och sätta sig att läsa en bok, men... jag måste diska, måste gå till tvättstugan. Boken får vänta tills i kväll, läser just nu Italienska skor av Henning Mankell. Den handlar absolut inte om några skor, utan om ålderdom och död.

lördag 12 april 2008

Mellan Alm och Syrén



Vill inte lägga in en bild på dessa två ynkliga herrar så jag väljer i stället alm och syrén i stället.

Jag vet inte mycket om svenska försvaret. Vet att försvaret kostar en massa stålar och att dom gör av med ännu mer. I nuläget är väl försvaret konkursmässigt. Dags att privatisera? När alla statliga bolag är slutsålda kanske Odell säljer försvaret. Vem vet.
Men efter att jag sett Uppdrag granskning den 2 april som handlade om tortyren av Josef blir jag upprörd, lessen och förbannad. Ett stort antal potentater inom försvaret har känt till denna kränkande behandling i snart fem år men det svenska försvaret har hemlighållit vad som hände under den svensk-franska operationen.
Sekretess sa Syrén på en presskonferens. Det är alltså en sak mellan Hans Alm och Håkan Syrén.
Den pensionerade chefen för fallskärmsjägarskolan, Torbjörn Elming, säger i programmet
- ÖB blev informerad om den här händelsen i juni 2006. Det bekräftade Håkan Syrén i december 2007 vid ett tillfälle när jag besökte honom. Man har fördröjt och fördröjt det hela och helst velat sopa det hela under mattan, säger Torbjörn Elming.
Däremot skickar Hans Alm en rapport till ÖB och inte ett ord nämns om tortyren.
Ska detta kallas fredsbevarande insatsstyrkor? När högsta befälet ingår en "pakt" med det högsta befälet i franska insatsstyrkan. Så kallad "gentlemens agreement". Skamligt på högsta nivå. Ynkedom.

Nu är eländet i Tchad, men ska skickas hem när han har ersatts av "lämplig" ersättare. Man håller sig för pannan.

tisdag 8 april 2008

Nätverksträff med kvinnoklubben (med manligt inslag)




I kväll hade kvinnoklubben nätverk(s)träff. Vi hade bjudit in Nalin Pekgul som kom och pratade om kvinnors situation i världen. Det gjorde hon med den äran. Tack Nalin, du är fenomenalt duktig. Här sitter vi kvinnor i Sverige och ondgör oss om den ojämställda situation vi har. Tänk om vi för en stund skulle titta ut genom fönstret och inte bara titta oss i spegeln.

Kvinnornas situation i Iran, där det i alla fall går sakta men säkert framåt. I Irak, där kvinnornas situation har blivit än värre efter Saddams fall. Inte är Bush (usch) intresserad av hur utvecklingen blivit för kvinnorna. Afghanistan, lika illa där.

Det finns många länder i världen där kvinnorna inte ens kan stava till ordet jämställdhet, om dom över huvud taget kan läsa och skriva. Länder där kvinnorna inte får gå i skolan, inte åka buss tillsammans med männen. Blir våldtagna och mördade. Länder där hedersrelaterade mord fortfarande är tillåtet.

Under tiden Nalin berättade om hemskheterna som händer kvinnorna i dessa länder öppnades dörren och in kom...... en MAN!!! Det är säkert, en karl som hade ringt Hanna och ville bli medlem i partiet men hon hade sagt att hon skulle till ett möte och skulle kontakta honom senare. Helt ärligt tror jag att han ville se lite kvinnlig fägring. Och det fick han. Vi var ungefär 14 vackra damer runt bordet.

lördag 5 april 2008

S-kvinnors årskonferens i Hallonbergen




Katarina Jansson och jag åkte som kvinnoklubbens representanter i Norrtälje till Hallonbergen och deltog i s-kvinnornas årskonferens. Katarina är nu invald i distriktsstyrelsen. Jättebra. Nu har vi Norrtäljekvinnor fått en bra representant bland länets s-kvinnor. Som ny ordförande valdes Liselott Vahermägi från Nynäshamn. Ett bra val. Jag har jobbat tillsammans med Liselott i två år och vet vad hon är kapabel till, hon kommer att leda "lenets" s-kvinnor med den äran.

Dagens gäster var Mariam Sherifay som pratade om utsatta kvinnors situation, Hillevi Larsson som pratade om s-kvinnors rådslag om arbete, Helene Hellmark Knutsson, KSO i Sumpan, som berättade om turbulensen i kommunen efter valet 2006, t.ex när moderater blev socialdemokrater. Inger Ros från landstinget som pratade om Vårdval Stockholm och hon pratade också om genusperspektivet inom forskningen. Mycket intressant.

Vi avslutade mötet traditionsenligt med Internationalen.
Det var en bra dag i Hallonbergen, god mat och trevligt sällskap.
En uppmaning till kvinnor som klagar på orättvisorna i samhället, organisera er! Det är det bästa sättet att påverka politiken och framför allt att krossa högern.

fredag 4 april 2008

Fråga a-kassan

+

= Goddag yxskaft

I min iver att få betala a-kassa har jag mailat "fråga a-kassan" för att få information om hur mina arbetade timmar redovisas för att jag skall kunna betala rätt a-kasseavgift. Svaret blev då: "För att du ska ha rätt till ersättning måste du prata med en handläggare". Jo, jag tackar. Denna gång handlade det inte om ersättning, utan om att jag ska betala. Jag ska skriva ett nytt mail och fråga om vilket väder det blir nästa vecka.
I går ringde jag till a-kassans handläggare i Östersund för att få den rätta informationen. Blev omedelbart omyndigförklarad av gossen som svarade.
Han undrade: varför ringer du till mig? Vad vill du egentligen? Vem har bett dig ringa? Sån`t vet jag ingenting om. Jag kan inte hjälpa dig. Ring till nån annan.
Jag blev ganska ställd och undrade först om han visste vem jag skulle vända mig till. Ytterligare helt oförstående varför just han skulle svara på min fråga. Då sa jag bara: tur att du är i Östersund och inte i Norrtälje, för skulle du bli sjuk och ringa till sjukhuset är svaret givet: varför ringer du till mig? Jag kan inte hjälpa dig.

Ringde sen fk och det var bara 92 före i kön. Kom äntligen fram och fick ett direktnummer, denna gång till fk i Östersund!! Gemensam service. Den gossen visste heller ingenting om hur jag ska betala min a-kasseavgift. Bara att om jag inte betalar får jag ingen ersättning de dagar jag inte jobbar.

Tog genast kontakt med Handels centralt. Där har jag fått ordentliga svar och vet hur jag ska gå till väga. Tack Handels.

Inte utan att man önskar att när Littorins anställda blir arbetslösa efter valet 2010 får dom samma helvete med nya reglerna som deras arbetsgivare har infört. Men har dom tur blir det kanske jobb som a-kassehandläggare.



tisdag 1 april 2008

Avslutning .... på vad?




I går kväll hade vi "avslutnings-träff" på jobb-utvecklingsgarantiprojektet med UNO. Avslutning? Det har ju inte ens börjat. Det har inte varit någonting av arbetsmarknadsinriktad verksamhet. Javisst, vi hade stavgång och två halvdagar med livsstil och hälsocoach.
Vi var ca 18 personer som anslöt till "gravölet". Åtminstone en person har fått ett jobb. Han har som fritidsintresse att spela nyckelharpa. Så nu har UNO, ABF och Tiohundra gått samman och anställt mannen som nu "förgyller" tillvaron för gamla och sjuka på serviceboenden i Norrtälje.
15 personer hade gått på gratispraktik, men fick gå från arbetsgivaren igen när "arbetstoppen" tog slut. Så fungerar moderathögerns arbetsmarknadspolitik. Alla miljoner som dom säger sig satsa på nystartsjobb, omstartsjobb, och allt dom kallar projekten går till utbildarna och konsulter och utredare. Inte till dom som är arbetslös. Tack och lov att jag får gå och jobba på mitt timvikariat imorgon.