torsdag 24 november 2011

Inte bara Venedig

Stockholms stadshus

Kampanilen och Dogepalatset

Stockholms broar

och Venedigs
Det heter ett av kapitlen som vi har i läxa, det är sant. Det finns en stad i Europa som också kallas nordens Venedig, nämligen Stockholm.
Enligt wikipedia: Uttryckets ursprung är inte klarlagt, men kan komma från den tyske humanisten och geografen Jakob Ziegler (Jacobus Zieglerus). I verket Schondia skrev han år 1532 om Stockholm att: Detta är svenskarnas borg och handelsplats, befäst både genom natur och konst. Den är belägen på vattnet liksom Venedig. Namnet antas även komma av att de närmast vattnet byggda husen i Gamla stan (bland annat längs Skeppsbron) är grundlagda på träpålar på liknande sätt som i Venedig

Arkitekten bakom Stockholms stadshus, Ragnar Östberg, lär även ha inspirerats av den berömda kampanilen vid Markuskyrkan och Dogepalatset  i Venedig.

Ytterligare en referens till Venedig är statyerna vid Blasieholmstorg, som är avgjutningar från motsvarande statyer på Markusplatsen i Venedig.
Men även andra städer som Amsterdam och St Petersburg kallas nordens Venedig av att dom är byggda på öar eller har kanaler och att alla ligger norr om Venedig.

Inga kommentarer: