onsdag 30 november 2011

För femte året i rad


Blommar denna kaktus som jag fick av Roger och Anne-Marie första gången dom hälsade på mig i Norrtälje. Det är två stycken som blommar lika rikligt. För mig liknar det någon sorts underverk.
Mina två pelargonior som fortfarande står kvar ute på balkongen blommar som aldrig förr, den ena rosa och den andra röd. Roligt för mig som inte har några gröna fingrar och misslyckas med det mesta i Floran.

tisdag 29 november 2011

I huvudet på italienarna

Idag på kursen hann vi bara med ett kapitel av två. Mihai hade fullt upp med att berätta om konstnären Vittore Carpaccio. Denne konstnär har gett namnet till en maträtt som består av runt rått oxkött med en sås av majonäs, worcester, mjölk, citron, salt och vitpeppar.
Kapitlet som vi inte hann med handlar om italienarnas fåfänga och kreativitet och det tar vi nästa gång + ett kapitel till naturligtvis.
Är italienarna fåfänga? Ja, om man får tro författarinnan till läroboken, Manuela Ruppel Olsson, då är dom fåfäng men också väldigt kreativa och hittar alltid ett sätt att klara livhanken på. Om än olagliga ibland.
Journalisten och författaren Beppe Severgnini har skrivit en bok som heter "la testa degli italiani". Han skriver bl a att en italienare hellre väljer ett vackert bokomslag än innehållet i boken. Dom anställer en proffessionell sekreterare men i platsannonsen står det att hon ska vara vacker också. Personer med en titel går också hem hos italienarna.
Jag känner inte så många italienare, egentligen bara en enda, mågen. Och jag är helt övertygad om att han inte alls är en sån person som beskrivs i Beppes bok.

måndag 28 november 2011

Mera Venedig

Läxan och kapitlet om Venedig handlar inte bara om hur staden ser ut, också om barer och caféer. Om du kommer till Venedig ska du besöka Harrys bar, där har berömdheter som Orson Welles och Ernest Hemingway varit och festat. I den baren kan du beställa en Bellini scopri, det är en coctail som barmästaren Cipriani har uppfunnit. Denna coctail består av fruktkött och saft från persika och Prosecco, ett vitt mousserande vin. Bellinin kan serveras i ett  kylt martiniglas.
Jag har receptet om nån vill prova.


Uppfinnaren till denna coctail är Arrigo Cipriano

Bellinicoctail
Bilderna är från http://www.harrysbarvenezia.com/

Första advent med dansuppvisning

Första advent firade jag i Vårsta i år också. Våldgästade kusin vitamin och blev bortskämd med god mat som lutfisk och årets första glögg. Jag var också till Tumbascenen och tittade på Oskars dansuppvisning.
fantastiska barn och ungdomar som dansade av hjärtans lust. Det är Oskar i mitten

Efter föreställningen var det dags för "kändisfotografering", vi var några paparazzis som hade kameran i högsta hugg. Här poserar William och Oskar

Jag hann också med att träffa lille Erik, här med farmor


Och naturligtvis
fina fina storebrorsan Gustav, han börjar bli så stor nu och är lite svårfångad med kameran

torsdag 24 november 2011

Inte bara Venedig

Stockholms stadshus

Kampanilen och Dogepalatset

Stockholms broar

och Venedigs
Det heter ett av kapitlen som vi har i läxa, det är sant. Det finns en stad i Europa som också kallas nordens Venedig, nämligen Stockholm.
Enligt wikipedia: Uttryckets ursprung är inte klarlagt, men kan komma från den tyske humanisten och geografen Jakob Ziegler (Jacobus Zieglerus). I verket Schondia skrev han år 1532 om Stockholm att: Detta är svenskarnas borg och handelsplats, befäst både genom natur och konst. Den är belägen på vattnet liksom Venedig. Namnet antas även komma av att de närmast vattnet byggda husen i Gamla stan (bland annat längs Skeppsbron) är grundlagda på träpålar på liknande sätt som i Venedig

Arkitekten bakom Stockholms stadshus, Ragnar Östberg, lär även ha inspirerats av den berömda kampanilen vid Markuskyrkan och Dogepalatset  i Venedig.

Ytterligare en referens till Venedig är statyerna vid Blasieholmstorg, som är avgjutningar från motsvarande statyer på Markusplatsen i Venedig.
Men även andra städer som Amsterdam och St Petersburg kallas nordens Venedig av att dom är byggda på öar eller har kanaler och att alla ligger norr om Venedig.

onsdag 23 november 2011

Italienskt nyårsfirande

Anno nuovo, vita nuova! Nytt år, nytt liv. Ja, då var de två kapitlet om hur man firar jul och nyår i Italien avklarat. När det gäller nyårsafton kastar man ut genom fönstret gamla saker som man inte behöver. Man öppnar skumpan med ett slag på ett ganska  farligt sätt. Man äter linser, ju mer linser man äter desto rikare blir man och sist men inte minst är det rött raffset-underkläder som gäller, då blir man lycklig hela året.
Undrar om Gennaro har några röda kalsonger, kanske kan köpa till julklapp. Jag vill att han ska vara lycklig.
Att Ewa har något rött att ta på sig undertill tror jag mig veta, men hon kanske också önskar sig något lyckorött

måndag 21 november 2011

Första julsången i år

Ikväll har jag hört White Christmas för första gången i år. RaiUno är lite tidiga av sig. Kvällens underhållningsprogram gästades av Michael Bublé som sjöng både Save the last dance och White Christmas.
Vackert så det förslog.


Jultraditioner i Italien

Babbo Natale

tre "Befane", bild: http://www.wikipedia.it/

Veckans läxa handlar också om Jul- och nyårstraditioner i Italien. Mycket påminner om vår egen traditionella jul med speciell mat i olika regioner. Jultomten kommer med presenter och Befana kommer med gåvor till barnen natten mellan den 5-6 januari, en trettondagsgumma kan man säga. Och barnen sjunger en barnvisa om att Befana kommer på natten med trasiga skor och romersk klänning. Men denna trollpacka påminner väldigt mycket om påskkärringen i Sverige.
Ska göra en speciell blogg om nyårsfirandet.

lördag 19 november 2011

Vilken TV-kväll



De här underbara killarna "Trenini" och min ungdomsidol

har jag haft som lördagsunderhållning på fantastiska kanalen RaiUno och programmet Ti lascio una canzone.

Djur-rasister

I går kväll på Mittnytt hörde jag att ett nytt politiskt parti har bildats. Det heter "naturdemokraterna" och deras syfte är noll-vision på varg i Sverige. Mao utrotning och då kan man uppenbarligen inte kalla sig demokrater. När man med politiska verktyg vill utrota en hel djurart blir det ordet demokrat opassande.
Det fanns en despot under andra världskriget som ville utrota ett helt folkslag och han kallades minsann inte för en demokrat utan han var nazist. Djur eller människor, att hatet kan få ta över  mot någonting man tror är en "paria" i samhället gör mig väldigt rädd och upprörd. Så här skriver dom bl a i sin artikel i tidningen Jaktjournalen
http://www.jaktjournalen.se/index.php?id=10002&avd1=0
"Vi är ett enfrågeparti som står för NOLLVISION i vargfrågan.
Vi kan inte leva med oskygga vargar runt husknuten. PUNKT!
För att få debatten framåt och göra våra röster hörda kan vi endera anpassa oss till den politik som nu råder med ett obefintligt tak, dvs obegränsat antal vargar eller så slår vi klackarna i backen och säger NOLL, zero, null, none varg i landet!"

När man läser det här och att partiets förhoppning är att komma in i Sveriges riksdag kan man bara hoppas på att Sveriges befolkning har bättre förstånd än initiativtagarna till partiet.

fredag 18 november 2011

Polis polis potatis.....


och så vidare. Det kan man kalla en del av poliserna i Lasse Wierups bok Infiltratören. En sann historia och där huvudpersonen kriminalkommissarie Olle Liljegren som dömdes till fängelse och fick sparken från polisen.
Den handlar också om Max, som polisens infiltratör satte dit hoj-gäng och andra skumma varelser i samhället som sysslar med narkotika och vapen. Allt i god tro och att han hade Olle Liljegrens stöd. Men verkligenheten blev en annan för Max och säkert för flertalet andra som går i polisens "fälla" med utlovade belöningar för sina avslöjanden.
Boken är intressant och Tomas Bolme har en ljuvlig röst att lyssna på.

tisdag 15 november 2011

Veckans läxa


Nu är artiklarna avklarade med beröm godkänt. Åter till La mia Italia och kapitel fyra och fem.
Kapitel fyra handlar om problemen i södra Italien och vad italienarna måste göra med bl a missnöjet och "röveriet". Kapitel fem handlar om Natale = jul och vilken mat man äter och jultraditioner.
Det blir mycket att läsa karta, det är jag jättebra på. Fråga Ewa, hon vet.

söndag 13 november 2011

Grattis Italien


Mario Monti
Man brukar gratulera länder som blir befriade från sin diktaturer och diktatorer.
Idag gratulerar jag Italien som har blivit befriad från Berlusconi, han är faktiskt en demokratiskt vald ledare. Men någon så olämplig person till premiärminister har väl sällan skådats i Europa. Skandalerna har varit många, i olika tappningar. En fullblodsegoist som har haft Italiens bästa och Italienska befolkningen långt ner på sin agenda.
Nu får han tid att jaga unga flickor och ägna sig åt sina mer eller mindre ljusskygga affärer.
Hur Mario Monti, som inte är politiker, kommer att få ordning på Italiens dåliga ekonomi och bilda en ny regering återstår att se.

lördag 12 november 2011

Oslagbar


Eftersom jag inte kan koncentrera mig på läxan pga ett brev från Arbetsförmedlingen och inkallelseorder till information om Fas3 i högerns arbetsmarknadspolitik och det ultimata utanförskapet och det totala utplånandet av människovärdet.
Då lyssnar jag istället på Jan Guillos självbiografiska bok "Ordets makt och vanmakt". Den handlar i stora delar om IB-affären och andra journalistiska upplevelser i hans ungdom. Boken är oslagbar, denne man med denna fantastiska penna och vokabulär gör att jag med all sannolikhet kommer att göra andra urval i författarbokhyllan framöver.

onsdag 9 november 2011

Rai Uno tillbaka


Äntligen, för en halvtimme sen fick jag tillbaka min bästa TV-kanal RaiUno. Programmet kunde inte kodas sen fredag och jag har ringt Tele2, dom kunde inte lösa problemet annat än kanske med ett nytt kort till tvboxen. Idag när jag kom hem från jobbet hade kortet kommit och jag traskade iväg till posten och hämtade. Laddade boxen, startade om och kanalerna kom snällt tillbaka utom RaiUno. Där stod det "programmet kan inte kodas". Ringde Tele2 för fjärde gången, ingen på kundtjänst kunde hitta nåt fel, bad mig återkomma efter en timme. Lydigt ringde jag tillbaka efter två timmar när ingenting hade hänt. En rar flicka som hette Linnéa hittade felet direkt, ringde teknikern och efter ca fem minuter ringde teknikern upp och hade fixat. Problemet var att signalen till Norrtälje hade fallit ur. Att ingen hade felanmält tidigare beror på att det är bara några få som har den kanalen i kommunen. Nu är lyckan fullkomlig och jag kan titta på alla turer runt Berlusconi, ikväll tittar jag på Porta a Porta med Bruno Vespa som programledare

tisdag 8 november 2011

Min italienska kurs

Måste vara den bästa i Stockholm med omnejd. ABF Stockholm har lyckats med att anställa den mest pedagogiske och kompetente och ett geni som heter Mihai. Han lär oss inte bara italienska språket, han lär oss Italiens historia, allt från Columbus, kungar och drottningar, fascister, kommunister, hur och varför det har blivit så på olika platser och han har många roliga och ironiska berättelser om Berlusconi. Till eftermiddans läxa hade vi en artikel om riksdagsledamoten Fabio Gava som röstar som han vill i parlamentet och inte alltid som Berlusconi vill. Jättesvår att översätta. Men jag gjorde så gott jag kunde, det hade Kerstin och Nils och Pilar också gjort. Döm om min förvåning när innehållet i artikeln hade uppfattats rätt. Självklart var allting inte riktigt rätt ordagrant översatt men det mesta. Vi fick så mycket beröm, Mihai erkände att det var en medveten test om hur mycket vi kunde, Och..... vi klarade den. Och med oss hem fick vi en artikel till. Den handlar om ett brev som Italiens president Napoletano har skrivit till 64 chefredaktörer till olika tidningar i Italien. Ska bli intressant att se hur vi lyckas och om vi får beröm. det är alltid roligt
 President Napoletano, för min egen del tycker jag att han är en mycket "gemytlig farbror". Men jag tror och hoppas ändå att han kan sätta press på Berra.

Gul(l)d-Zlatan

bild: http://www.sydsvenskan.se/

För sjätte gången fick världens bäste fotbollsspelare ta emot guldbollen. Allting annat hade varit fiasko.
Han är bäst, han är oslagbar. Grattis Zlatan.

lördag 5 november 2011

En obstinat parlamentariker

Italienska läxan den här veckan är svår. Vi ska läsa igenom en eller två politiska artiklar och översätta och meningen är att vi ska diskutera. Men för min del är jag glad om jag åtminstone kan försöka förstå innehållet i en av artiklarna. Den handlar om "rebellen" Fabio Gava. En parlamentariker i Berlusconis parti och regering. Advokat och kommer från Venedig och är född 1949. Han röstar som han vill i kammaren och ger blanka fan i vad andra tycker ivrigt påhejad av sin exfru om jag förstår artikeln rätt.

tisdag 1 november 2011

Pizza till läxa

Till dagens kurs hade vi ett kapitel som handlar om pizza. Och varför pizzan heter t ex:
Marinara, den har fått namnet efter marinaio= sjöman. Förr i tiden fick sjömännen en bit pizza innan dom tidigt i gryningen åkte ut på havet.
Och Margherita
så hette drottningen och hustru till Umberto I. En pizzabagare som hette Raffaele Esposito bakade en pizza i  tre färger,
vit som mozzarella, röd som tomater och grön som basilica. Skickade den till kungaparet för att påminna om Italiens flagga. Drottningen blev så glad att hon skrev ett brev och tackade. Då beslöt pizzabagaren att kalla pizzan för drottningnamnet.
Vi hann också gå igenom kartan över Rom och historien om de sju kullarna som staden är byggd på.
Men i Italien använder man ordet "che pizza" när man tycker nånting är dåligt och monotont, en film t ex.

Då säger jag CHE PIZZA till högeralliansregeringen, vet inte om det passar in i sammanhanget men jag tycker dom är så vedervärdigt osmakliga och efter högerstämman har dom inga egna visioner och ljuger om sin historia så till den milda grad att vissa medier har sagt att direktör Reinfeldt i Moderaterna AB ska be om ursäkt.